Krem z ogórków kiszonych i cukinii
Lubicie zupy - kremy? Ja już od dłuższego czasu jem tylko takie :) Łapcie kolejny strasznie prosty przepis na krem! Tym razem z ogórków kiszonych. Jeśli je lubicie to zdecydowanie powinna Wam smakować. Zrobicie ją w 15 minut jeśli zostało Wam trochę rosołu:)
Przepis na 3 porcje:
- 300 g ogórków kiszonych
- 500 g cukinii
- 2 szklanki bulionu (najlepiej z przepisu tutaj [klik] lub wywaru z kości wołowych/wieprzowych)
- pół łyżeczki soli, duża szczypta pieprzu, łyżeczka koperku, łyżeczka majeranku
Cukinię pokroić w malutką kostkę i gotować 15 minut w wywarze, aż stanie się miękka. Następnie zmiksować z ogórkami obranymi ze skórki. Przelać do garnka i zagotować, aż zabulgocze. Doprawić i podawać w dowolny sposób np z kleksem śmietany lub koperkiem.
Makro (1 porcja z bulionem): około 59 kcal
B: 3,4
T: 1
W: 9,1
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Wyborne zestawienie smaków. Uwielbiam klasyka..ogórkową...ale nigdy nie wpadłam na to żeby ją połączyć z cukinią plus majeranek...przepyszne. Zagości u mnie na stałe. Dziękuję bardzo za przepis 🙂
OdpowiedzUsuńMiło mi! Smacznego :))
UsuńPozdrawiam serdecznie
Bardzo lubię Twoje przepisy, ale tym razem muszę zaprotestować - nie gotuje się kiszonek! To ogromne marnotrawstwo! Zmiksować, okej, a potem wlać do już odrobinkę przestudzonego wywaru i wymieszać. Dajmy żyć dobrym bakteriom! ;)
OdpowiedzUsuńTutaj właściwie jest wszystko gotowane przed - tak skonstruowałam przepis, by kiszonki tylko dodać na sam koniec, aby krem był gorący przy podaniu :)
UsuńOczywiście można nie stawiać już na gazie i podać chłodniejszy.
Pozdrawiam serdecznie:)