Karkówka w sosie grzybowym
Były prośby o przepisy na mięsa z sosami. Voila! Mamy karkówkę i mamy sosik ze świeżych grzybków. Czego chcieć więcej? Idealne połączenie w dwóch wersjach: z nabiałem i bez:)
- 500 g świeżych grzybów (podgrzybki będą najlepsze)
- 500 g karkówki
- 50 g masła (ewentualnie smalec w wersji bez nabiału)*
- 20 g inuliny (idealna do zagęszczenia, można dodać śmietanki i pominąć dodatek inuliny)
- 100 g wody (lub śmietanki 36%)
- 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, łyżeczka soli, szczypta pieprzu
* Sos na maśle ma lepszą konsystencję.
Grzyby dokładnie oczyścić i wrzucić do garnka. Zalać wodą i gotować około 40 minut. Odcedzić. Karkówkę pokroić na małe plastry o grubości około 0,5cm i trochę rozbić. Na patelni roztopić masło. Plastry mięsa umieścić na patelni i obsmażyć z obu stron na rumiano. Wrzucić przyprawy i zioła, dodać wodę oraz wrzucić ugotowane grzyby i dusić całość około 40 minut na małym ogniu pod przykryciem (powinno pojawić się sporo płynów). Następnie malutkimi porcjami wsypywać inulinę ciągle mieszając (łatwo się zbryla) i dusić jeszcze około 30 minut, aż mięso będzie mięciutkie, a sos zgęstnieje.
Po ostygnięciu na drugi dzień sos bardzo gęstnieje, więc można dodać odrobinkę wody w czasie podgrzewania:) Mięso idealnie komponuje się z makaronem z dyni. Tutaj znajdziecie link do przepisu ze wskazówkami jak go wykonać [klik].
Po ostygnięciu na drugi dzień sos bardzo gęstnieje, więc można dodać odrobinkę wody w czasie podgrzewania:) Mięso idealnie komponuje się z makaronem z dyni. Tutaj znajdziecie link do przepisu ze wskazówkami jak go wykonać [klik].
Makro (1 porcja z 5 bez śmietanki): około 350 kcal
B: 19,2
T: 27
W: 6,5
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz