Foccacia z ziołami i kurkumą
Kolejny raz włoskie przysmaki trafiają na bloga :) Tym razem pyszna foccacia z majerankiem posypana kurkumą i czarnuszką. Podana jako kanapka obok oliwy smakuje przepysznie. Foccacia to rodzaj pieczywa, więc wykorzystałam sprawdzony przepis na bułeczki Grahamki z bloga tutaj [klik] i to był strzał w 10! Możecie spróbować dodać drożdży (o czym poinformowali mnie czytelnicy) i uzyskać fajny posmak :)
Przepis na foccacie o średnicy około 25 cm:- 5 jaj
- 30 g mąki kokosowej
- 30 g łusek babki jajowatej
- łyżka rozkruszonych drożdży wymieszanych wcześniej z 2 łyżkami wody - do smaku
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- spora szczypta soli, ulubione zioła (u mnie łyżeczka majeranku), płaska łyżeczka kurkumy i pół łyżeczki czarnuszki do posypania
Jaja rozbełtać w misce widelcem, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać łyżką. Powinno powstać gęste, ale lejące się ciasto. Jeśli jest bardzo gęste można dodać dwie łyżki wody. Przelać je do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. Posypać kurkumą i czarnuszką. Zrobić charakterystyczne dziury na wylot końcówką widelca lub noża.
Piec 40-45 min w 180 stopniach na rumiano. Po upieczeniu można wyciągnąć od razu z piekarnika lub ostudzić w uchylonym. Chlebek powinien być lekki i głuchy po postukaniu w spód. Foccacię podaje się z oliwą z oliwek.
Można ją przekroić wzdłuż, posmarować masłem i zrobić pyszną kanapkę z jajkiem, pomidorkami i sałatą czy szpinakiem:)
Makro (1/5 chlebka z przepisu): około 114 kcal
Piec 40-45 min w 180 stopniach na rumiano. Po upieczeniu można wyciągnąć od razu z piekarnika lub ostudzić w uchylonym. Chlebek powinien być lekki i głuchy po postukaniu w spód. Foccacię podaje się z oliwą z oliwek.
Można ją przekroić wzdłuż, posmarować masłem i zrobić pyszną kanapkę z jajkiem, pomidorkami i sałatą czy szpinakiem:)
Makro (1/5 chlebka z przepisu): około 114 kcal
B: 8,3
T: 6,4
W: 1,3
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Cześć! Mam pytanie odnośnie innego przepisu, ale pozwolę sobie je zadać pod najnowszym postem :)
OdpowiedzUsuńChodzi o Knoppersy: http://ketoreva.blogspot.com/2017/05/knoppersy.html - nie sięgam zbyt często po masło migdałowe i pomyślałam, żeby podmienić je na awokado z odrobiną erytrolu i aromatem orzechów laskowych (czy też dodatkiem kakao). Myślisz, że taki mix sprawdzi się jako nadzienie orzechowe? :)
Myślę, że spokojnie tak :) Można też dodać zmielonych orzeszków laskowych albo orzeszków w kawałkach. Ewentualnie łyżkę odżywki o smaku orzechów:)
UsuńPozdrawiam!
Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Mam jeszcze pytanie odnośnie wafelków: czy mogę pominąć łuski babki jajowatej (obawiam się grzybowego posmaku) i zastąpić je mąką kokosową w takiej samej ilości 10 gramów? :)
OdpowiedzUsuńNa blogu jest kilka przepisów na kruche ciasto. Można cieniutko rozwałkować i upiec z któregoś zamiast tego wyżej :)
UsuńPozdrawiam :)