TRYB JASNY/CIEMNY

Fasolka po grecku z pomidorami i natką pietruszki

Lubicie greckie przysmaki? Na targu znalazłam trochę świeżej fasolki, więc może i Wam uda się ją kupić i spróbować mojej wersji greckiego dania ze smażoną fasolką i szczyptą cynamonu, który idealnie komponuje się z pomidorami :) 

Przepis na 1 porcję:
  • 20 g przecieru pomidorowego (lub 3 świeże pomidory)
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 20 g smalcu (masła lub innego tłuszczu do smażenia)
  • mała łyżeczka soli, szczypta pieprzu, duża szczypta cynamonu, łyżeczka papryki słodkiej, szczypta chili, liść laurowy, 2 ziela angielskie, garść natki pietruszki
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić fasolkę, liść laurowy, ziele angielskie. Chwilę podsmażyć, a następnie wlać 3/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem, aż fasolka zmięknie (około 9-10 minut). Następnie dodać resztę przypraw i przecier pomidorowy lub starte na tarce świeże pomidory. Dusić całość, aż woda odparuje. Podawać z pietruszką.
Makro (cała porcja z przecierem pomidorowym): około 237 kcal
B: 3,8
T: 20,5
W: 7
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva