Biszkoptowy makowiec z orzechami
Do świąt jeszcze trochę czasu, ale ja już wykombinowałam makowiec. Podoba się Wam? Mięciutki, delikatny, biszkoptowy... bo kto powiedział, że nie można go zjeść do kawy w październiku :) ? Dla leniuszków: proponuję upiec zwykły biszkopt, przełożyć masą makową i nie bawić się w zwijanie :)
Przepis na roladę o długości około 35 cm (około 12 kawałków):
Składniki na masę makową:
- 200 g zmielonego, suchego maku
- 100 g masła orzechowego (z 100% migdałów lub innego 100%)
- około 200 g wrzątku
- 100 g posiekanych orzeszków laskowych (lub innych bakalii)
- opcjonalnie: skórka z 1 sparzonej pomarańczy
- opcjonalnie: kilka kropel rumu (aromatu rumowego, migdałowego) lub innego alkoholu
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
- opcjonalnie: kardamon, cynamon, anyż, przyprawa do piernika (z przepisu tutaj [klik])
Zalać mak wrzątkiem, dokładnie wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić na godzinę. Po tym czasie mak powinien wchłonąć całą wilgoć. W tym czasie przygotować roladę biszkoptową. Po godzinie do masy makowej wsypać bakalie, dodać masło orzechowe i resztę składników. Wymieszać. Masa musi być kleista, gęsta i nie sypka. Jeśli tak nie jest można dodać więcej masła orzechowego. Posmakować, dosłodzić i doprawić np cynamonem wg gustu lub zostawić w wersji bakaliowej bez dodatków. Dokładnie wymieszać i wyłożyć masę na roladę wyciągniętą prosto z pieca lub na przekrojony biszkopt.
Biszkoptowa rolada (w wersji dużo łatwiejszej można upiec w formie biszkoptu w tortownicy z przepisu np tutaj [klik], przepis na drugą roladę znajdziecie tutaj [klik]):
- 5 jaj
- 50 g mąki kokosowej
- 50 g roztopionego i ostudzonego oleju kokosowego (lub masła)
- 50 g mleka kokosowego (lub migdałowego)
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia (lub duża szczypta sody)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (zazwyczaj daję 2 łyżki erytrolu do ubicia białek, ale można dać więcej)
- kilka kropel aromatu waniliowgo lub ziarenka z laski wanilii
- tłuszcz do wysmarowania foremki (lub silikonowej maty)
Zmiksować żółtka, mąkę, olej, proszek, wanilię i mleko (nie zmieniając końcówek miksera).
Miksować krótko (kilka sekund do połączenia składników).
Delikatnie, ale dość szybko połączyć obie masy. Masa powinna być napowietrzona i puszysta.
Wyłożyć masę na dobrze wysmarowaną foremkę lub silikonową matę (wymiary około 35x30, mata też lekko natłuszczona). Unikać prześwitów ciasta tak jak zaznaczono na zdjęciu, bo później rolada może być w takim miejscu zbyt cienka i się złamie.
Można też upiec w tortownicy, a następnie przekroić na dwa blaty i przełożyć masą makową.
Piec 20 minut w 170 stopniach, aż boki się zarumienią. Sprawdzić czy rolada się nie przykleiła (jeśli tak to podważyć nożem, aby się później nie porwała). Na gorący biszkopt od razu wyłożyć jeszcze ciepłą masę makową. Zwinąć roladę (docisnąć masę makową). Całość owinąć ściśle papierem do pieczenia lub ściereczką i pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Rolada powinna się ściąć w lodówce, a masa makowa będzie stabilna. Cała rolada jest mimo wszystko bardzo delikatna, biszkoptowa i miękka :) Można ją polać domowym lukrem lub posypać zmielonym słodzidłem np erytrolem jak na zdjęciu.
W wersji dużo łatwiejszej wystarczy po prostu upiec biszkopt w okrągłej lub kwadratowej foremce, a następnie przekroić i przełożyć masą makową.
Makro (1 kawałek z 12 z masłem orzechowym z 100% migdałów i siekanymi orzechami laskowymi): około 286 kcal
B: 10,2
T: 24,4
W: 3,2
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz