Złocisty kurczak pieczony wg Revy
Była pieczona w całości kaczka z przepisu tutaj [klik]. Jest i pieczony, żółciutki kurczak! :) Mhhm taki z chrupiącą skórką i soczystym mięskiem czyli kurczak idealny:) Pamiętajcie, żeby wybrać wiejskiego, zdrowego kurczaczka:)
Do marynaty:
- 30 g rozpuszczonego smalcu (lub masła czy innego tłuszczu)
- 2 łyżeczki soli (1 do marynaty i 1 do solanki), duża szczypta pieprzu
- duża szczypta imbiru
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, spora szczypta chili
- łyżeczka suszonego czosnku i łyżeczka suszonej cebuli
- duża szczypta kolendry
- 2 goździki i 2 ziela angielskie zmielone na pył
Kurczaka dokładnie umyć, oskubać z resztek piór i odciąć łapki. Umieścić w misce z łyżką soli i marynować wstępie przez godzinę. Po tym czasie wszystkie składniki marynaty wymieszać, a następnie dokładnie pokryć nią kurczaka z każdej strony i wewnątrz. Umieścić kurczaka na blaszce do pieczenia, polać tłuczczem i wlać do foremki niecałą szklankę wody i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190-200 stopni. Piec około 80-85 minut bez przykrycia. Sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie. Jeśli nie to piec jeszcze około 10 minut.
Makro (100 g kurczaka z przepisu z tłuszczem przed obróbką): około 114 kcal
B: 21
T: 3
W: 0,1*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz