TRYB JASNY/CIEMNY

Jesienny krem dyniowo-pomidorowy z szarpanym mięsem (na dwa sposoby)

Lubicie pomidorową? Lubicie dyniową? To polubicie i ten przepis, bo łączy obie te pyszne zupki! Mało tego, bo ten krem można podać na dwa całkiem inne sposoby. Obie wersje są pyszne, rozgrzewające, jesienne :) A przy okazji wykorzystujemy sezonowe owoce! Idealnie:)

Przepis na około 5 porcji:
  • 500 g pomidorów (najlepiej malinowych)
  • 500 g dyni (najlepiej hokkaido)
  • 1 kg kości wieprzowych (np żeberkowych z mięsem)
  • 2 łyżeczki soli, 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2 łyżeczki kurkumy, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta imbiru, pół łyżeczki ostrej papryki, duża szczypta pieprzu, duża szczypta kminku, pół łyżeczki majeranku 
Kości moczyć przez kilka godzin. Wypłukać, zalać wodą (tylko tyle, żeby była na wysokości kości), wrzucić liście i ziele angielskie i gotować około 2 godziny na małym ogniu. Następnie wrzucić pokrojoną w kostkę i umytą dynię.

Gotować do miękkości około 30-40 minut. W tym czasie naciąć pomidory jak na zdjęciu.

Zalać wrzątkiem i poczekać, aż skórka zacznie schodzić. Zdjąć całą skórkę i zmiksować pomidory na gładką masę.
Po ugotowaniu dyni wyjąć ją i także zmiksować na gładko. Z wywaru wyjąć również kości i obrać z mięsa.

W tym miejscu mamy dwa wyjścia:) 
Opcja 1: łączymy oba zmiksowane kremy, dolewamy 2 szklanki wywaru z kości, doprawiamy przyprawami, gotujemy do zawrzenia i podajemy z poszarpanym mięsem :)
Opcja 2: doprawiamy osobno oba kremy, krem z pomidorów gotujemy 10-15 minut aż trochę odparuje, a krem z dyni rozcieńczamy wywarem z kości i wylewamy oba kremy osobno na talerz podając z szarpanym mięskiem. Krem z dyni jest dużo bardziej gęsty niż krem z pomidorów, więc nie zleją się w jedną masę :)

Resztę wywaru z kości można zużyć do innych przepisów na zupy czy dania obiadowe albo wypić (to świetne źródło mikroelementów!). Aby otrzymać wagę netto mięsa należy zważyć kości po oskubaniu z mięsa.
Makro (1 porcja z mięsem): około 530 kcal
B: 31,5
T: 40,4
W: 8,4*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Hej, proponuję dłużej gotować wywary. Tak z 6h minimum. Przetestuj :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W taki sposób gotuję buliony na kościach wołowych:) Kości wieprzowe na zupkę gotuję po 2h :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva