Jesienna zupa z kurkumą
Dostaję od Was wiadomości, że polubiliście moje przepisy na zupki. Bardzo mnie to cieszy, więc dziś na bloga trafia kolejna:) Tym razem bardzo lekka, żółta jak kanarek jesienna, rozgrzewająca zupka z dynią, rzodkiewką, cukinią i pieczarkami!
- 1,5 l bulionu (najlepiej z przepisu np tutaj [klik])
- 300 g cukinii
- 300 g dyni (użyłam odmiany hokkaido)
- 200 g pieczarek
- 200 g rzodkiewki
- łyżka kurkumy i soli, duża szczypta pieprzu, garść pietruszki, pół łyżeczki kolendry
Cukinię, dynię i rzodkiewkę pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki lub ćwiartki. Następnie do gotującego się bulionu wrzucić pokrojoną dynię. Po 10 minutach wrzucić cukinię i pieczarki. Gotować całość około 10 minut, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną chrupkie. Na koniec wrzucić rzodkiewkę i wyłączyć gaz. Doprawić i podawać w dowolny sposób bez dodatków lub z kleksem śmietany.
Makro (1 porcja z 5 z bulionem): około 90 kcal
B: 8,6
T: 1,7
W: 7,5*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz