TRYB JASNY/CIEMNY

Śnieżne cytrynowe batoniki z inuliną

Wiem jak bardzo lubicie 1-osobowe desery i taki właśnie dziś na blogu :) Hmm... kto z Was używa inuliny? A może kupiliście i nie wiecie co z nią zrobić? Dziś szybki przepis z jej wykorzystaniem :)

Przepis na 2 małe batoniki:
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 20 g inuliny
  • 15 g soku z cytryny + 5-10 g wody
  • 5 g wiórków kokosowych do obtoczenia batoników
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (uwaga: inulina jest słodka, więc warto spróbować przed dodatkowym dosłodzeniem)
Wszystkie składniki razem wymieszać na gładką masę. Powinna być lepka i gęsta jak na zdjęciu. Jeśli jest rzadka można dodać więcej inuliny lub wstawić na 30 minut do lodówki, aż zadziała błonnik. Jeśli za gęsta  i twarda to trzeba dodać kilka kropel wody. Następnie uformować batoniki i obtoczyć w kokosie. 
Można również schłodzić masę w lodówce około 30 minut i dopiero wtedy uformować i obtoczyć batony. Schłodzone batniki są zdecydowanie lepsze na obecne upały, ale można je zjeść od razu :)
Krótko o inulinie:
Inulina to cukier (tak zgadza się, ale...). Jest to cukier, który nie jest trawiony w układzie pokarmowym człowieka i trafia aż do jelita grubego, gdzie staje się pokarmem dla mikroflory jelitowej. Jest więc genialnym prebiotykiem! Ponadto jej działanie i właściwości są zbliżone do działania błonnika. Ma słodki smak, więc można ją wykorzystywać w deserach jako zamiennik słodzidła. Zagęszcza dania i poprawia ich konsystencję. Ma niski indeks glikemiczny, ale nie należy spożywczać jej w nadmiernej ilości, gdyż podobnie jak błonnik w zbyt dużej ilości ma działanie przeczyszczające. W 100 g zawiera 8 g cukrów i 89 g błonnika.
Makro (2 batoniki z przepisu z posypką): około 210 kcal
B: 1,5
T: 15,8
W: 4,4*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo i mam nadzieję, że będzie smakować :)

      Pozdrawiam serdecznie koleżankę blogerkę :)

      Usuń
  2. Inulina jest jednak mało słodka. Używam jej od czasu, jak zacząłem dbać o moje jelita. A właściwie o bakterie, które je zamieszkują :)...
    A batoniki wypróbuję...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I dlatego właśnie słodziki są zawsze opcjonalne w moich przepisach :) Dla mnie 20g inuliny i wiórki kokosowe tworzą słodką bombę w batoniku. Dla drugiej osoby będzie to ledwo zauważalna słodycz. Co nie zmienia faktu, że inulina jest warta zainteresowania choćby ze względu na właśnie jelita :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Gdzie można kupić inuline

      Usuń
    3. W aptece, zielarskim, sklepach online, sklepach eko.

      Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva