TRYB JASNY/CIEMNY

Potrawka z mięsa mielonego z dynią i fasolką

To już ostatni czas na fasolkę i pewnie jeden z ostatnich przepisów z nią w roli głównej. Tym razem z dodatkiem startej dyni w przepysznej potrawce z mięsem mielonym:)

Przepis na 2 duże porcje:
  • 300 g mięsa mielonego (np z łopatki i wołowiny)
  • 50 g cebuli
  • 30 g smalcu
  • 100 g dyni
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 100 g bulionu (lub wody)
  • opcjonalnie: łyżka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, chili, oregano, bazylia, pietruszka, suszony czosnek
Na smalcu podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę. Następnie wrzucić mięso mielone i chwilę smażyć jednocześnie rozdrabniając. W tym czasie zagotować wodę i na wrzątek wrzucić drobno pokrojoną fasolkę. Gotować około 8-10 minut al dente. Do mięsa wrzucić startą, surową dynię. Zalać rosołem (lub wodą) i dusić około 20 minut.
Następnie wrzucić ugotowaną i odcedzoną fasolkę, doprawić i dusić jeszcze 5-10 minut. W tym czasie można dodać łyżkę przecieru pomidorowego.
Podawać na ciepło lub zimno :)
Potrawka jest przepyszna :) 
Makro (1 porcja bez dodatku przecieru): około 462 kcal
B: 31,5
T: 33,4
W: 8,3*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva