Placuszki z dyni (bez mąki)
Kolejny przepis na proste i pyszne placuszki warzywne ląduje na blogu! Tym razem przepyszna wersja na bazie dyni :) Proporcje zachowane z pozostałych przepisów z bloga czyli 50 g warzywa na 1 jajo. A to wszystko bez mąki!
- 2 jaja
- 100 g surowej dyni (użyłam hokkaido)
- sól, pieprz, zioła
- smalec, masło do smażenia (wystarczy około 20 g)
Dynię obrać ze skórki (odmiany hokkaido nie trzeba obierać), a następnie zetrzeć na dużych oczkach na tarce. Dodać jaja, pieprz i zioła. Wymieszać.
Makro (cała porcja, 10 placuszków ze smalcem do smażenia): około 379 kcal
B: 16,3
T: 31,9
W: 5,6*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Czy gofry z tego wyjdą? :)
OdpowiedzUsuńWyjdą :)
UsuńPozdrawiam :)
Dynia hokkaido ma gruba skorke i na pewno nie trzeba jej obierac? Moze dynia pizmowa? Tez bedzie ok?
OdpowiedzUsuńTak, hokkaido można spokojnie zjadać razem ze skórką :) Z piżmowej nie robiłam, ale podejrzewam, że wyjdą bez problemu (tylko wtedy bez skórki).
UsuńPozdrawiam i smacznego :)
Czy pieczone w piekarniku też wyjdą dobre?
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia, nie robiłam, ale zawsze warto spróbować :)
UsuńPozdrawiam!