TRYB JASNY/CIEMNY

Placuszki z dyni (bez mąki)

Kolejny przepis na proste i pyszne placuszki warzywne ląduje na blogu! Tym razem przepyszna wersja na bazie dyni :) Proporcje zachowane z pozostałych przepisów z bloga czyli 50 g warzywa na 1 jajo. A to wszystko bez mąki!

Przepis na około 10 sztuk placuszków:
  • 2 jaja
  • 100 g surowej dyni (użyłam hokkaido)
  • sól, pieprz, zioła
  • smalec, masło do smażenia (wystarczy około 20 g)
Dynię obrać ze skórki (odmiany hokkaido nie trzeba obierać), a następnie zetrzeć na dużych oczkach na tarce. Dodać jaja, pieprz i zioła. Wymieszać.
Wykładać po łyżce masy na patelnię i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor (wystarczy kilkanaście sekund na stronę). Solić na talerzu. Podawać z dipem, sosem, śmietaną lub posypane słodzidłem :)
Makro (cała porcja, 10 placuszków ze smalcem do smażenia): około 379 kcal
B: 16,3
T: 31,9
W: 5,6*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Dynia hokkaido ma gruba skorke i na pewno nie trzeba jej obierac? Moze dynia pizmowa? Tez bedzie ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, hokkaido można spokojnie zjadać razem ze skórką :) Z piżmowej nie robiłam, ale podejrzewam, że wyjdą bez problemu (tylko wtedy bez skórki).

      Pozdrawiam i smacznego :)

      Usuń
  2. Czy pieczone w piekarniku też wyjdą dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia, nie robiłam, ale zawsze warto spróbować :)

      Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva