Malinowy budyń (na żółtkach, bez mąki)
Druga wersja budyniu w słoiczku trafia na bloga :) I szczerze mówiąc uważam, że lepsza! Wiem, że wielu z Was polubiło budyń z przepisu tutaj [klik] oraz budyń z awokado z przepisu tutaj [klik]. Ale myślę, że ten również będzie trafiony w punkt, bo jego konsystencja to w 100% konsystencja normalnego, gęstego budyniu. Koniecznie zróbcie :)
- 200 g mleczka kokosowego (lub innego mleka)
- 100 g malin (mrożone lub świeże, można użyć innych owoców)
- 100 g inuliny
- 3 żółtka (60 g)
- 30 g nasion chia
- opcjonalnie: wanilia, cynamon, kardamon itp
- opcjonalnie: wiórki kokosowe, orzechy, inne bakalie
Do rondelka wlać mleczko, żółtka i wrzucić maliny.
Budyń ma identyczną konsystencję jak prawdziwy. Jest kremowy i przepysznie malinowy:)
Świetnie smakuje również jako dodatek do racuchów kokosanek z przepisu tutaj [klik] lub racuchów z 3 składników z przepisu tutaj [klik].
Można go podać również do naleśników z przepisu tutaj [klik]. Budyń zawiera ogromną ilość błonnika, więc osoby, które mają problemy po zjedzeniu jego dużej ilości muszą uważać.
Makro (1 porcja z 3 bez dodatków): około 255 kcal
B: 6,5
T: 22,2
W: 6,4*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Jestem ciekawa czy zamiast mleka można użyć kremówki?
OdpowiedzUsuń