TRYB JASNY/CIEMNY

Kokosowa nalewka na spirytusie i mleczku

Pojawiła się prośba o przepis z %. No to mamy najprostszą na świecie kokosową nalewkę ! :) Co Wy na to?:) Przepis rodzinny, sprawdzony. No to teraz moja naleweczka idzie leżakować. A Wy zrobicie?:)

Przepis na około 20 kieliszków:
  • 500 g spirytusu
  • 200 g wiórków kokosowych (a najlepiej świeżego, dobrego orzecha kokosowego)
  • 800 g mleczka kokosowego (2 puszki)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (najlepiej mielony)
Wiórki (lub drobno starty świeży kokos) wrzucić do słoika i zalać spirytusem. Dokładnie wymieszać (a najlepiej blendować przez kilka minut w mikserze). Odstawić w chłodne miejsce na minimum 3-4 dni, a najlepiej na tydzień. Następnie przelać przez drobne sitko lub gazę i dokładnie odcisnąć wiórki (lub kokosa). Do spirytusu dodać mleczko i dokładnie wymieszać. Odstawić na minimum kilka dni. W takiej postaci można bardzo długo przechowywać nalewkę w szklanym naczyniu. Będzie coraz smaczniejsza z każdym dniem. Dosładzać najlepiej bezpośrednio przed podaniem lub wcale :)

Z odciśniętych wiórków (lub kokosa) można zrobić:


Makro (około 1 z 20 porcji): około 240 kcal*
B: 0,4
T: 7,5
W: 0,9

*Niestety ciężko stwierdzić ile wartości odżywczych z kokosa przeszło do spirytusu, więc do makroskładników wliczone jest tylko mleczko i spirytus.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Myślisz, że kostka kokosowa, z której robię sobie mleczko lub śmietankę, nada się zamiast mleczka z puchy, albo i nawet wiórek ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o paste kokosową z miąższu kokosa 100%? Myślę, że tak, bo z niej robi się mleczko. Oczywiście nada się, ale wcześniej trzeba przygotować z niej mleczko. Nie można dodać samej kostki do spirytusu, bo wyjdzie bardzo stężony alkohol, a nie naleweczka hihih :)

      A wcześniejsze moczenie z wiórkami/kokosem naprawdę robi robotę, bo cały smak przechodzi do spirytusu. Mleczko dodajemy jedynie po to, żeby jeszcze podbić smak i rozcieńczyć spirytus do nalewki.

      Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva