Fasolka z kolendrą (w zalewie bez octu na zimę)
Dostaliście kiedyś ode mnie przepis na zupkę z fasolką z zalewy przepis tutaj [klik]. Ale nie dostaliście przepisu jak ją przygotować! To nic, nadrabiam dziś :) Prosty przepis na fasolkę w zalewie z kwasku i solanki!
- 1 kg fasolki szparagowej
Zalewa:
- 2,5 l wrzątku
- 2 łyżki soli himalajskiej lub kłodawskiej
- pół łyżeczki kwasku cytrynowego*
- do każdego słoika:
- 1 liśc laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 3-4 ziarenka kolendry
*Na opakowaniu z kwaskiem cytrynowym znajdziemy: 1/4 łyżeczki kwasku na około 1 l zalewy i podobnych proporcji się trzymałam. Rok temu dałam więcej kwasku i był mocniej wyczuwalny, ale jeśli ktoś lub to można dać szczyptę więcej.
Fasolkę gotować w osolonym wrzątku przez około 5-6 minut.
Rok temu moje słoiki spokojnie stały do zimy, a fasolka była pyszna :) Z takiej fasolki można przygotować pyszną zupkę w zimie z przepisu tutaj [klik]. Można jej również użyć do mięsa, do sałatek czy jeść prosto ze słoika. Ma przyjemny, gazowany, cytrynowy aromat :)
Makro (100 g surowej fasolki): około 19 kcal
B: 1,4
T: 0,1
W: 2,1*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz