TRYB JASNY/CIEMNY

Ciasteczka "Pieguski"

Mięciutkie, czekoladowe z nutką wanilii... Dziś na blogu ciasteczka "Pieguski"! Trochę inne niż klasyczne, bo bliżej im do pierniczków niż kruchych ciasteczek. Ale jeśli chcecie kruchą wersję ciasteczek znajdziecie ją na blogu tutaj [klik].

Przepis na 8 sztuk (ciasto z przepisu na Pękające pierniczki [klik]):
Jaja, mąkę, rozpuszczony olej i proszek wymieszać razem na gładką, gęstą, ale lepką masę. Następnie dodać słodzidło wg uznania (proponuję 1-3 łyżki).
Czekoladę pokroić na małe kawałki lub użyć groszków czekoladowych. Wrzucić do masy i wymieszać. Ulepić 8 kuleczek i rozgnieść na blaszce.

Piec 20 minut w 180 stopniach. Całkowicie ostudzić na kratce przed zjedzeniem. Ciasteczka są mięciutkie (jak pierniczki na bazie przepisu z którego powstały) z mocno wyczuwalnymi kawałkami czekolady. Najlepiej smakują świeże. Przechowywać około dwa dni w pudełku metalowym.
Makro (1 ciasteczko z 8): około 120 kcal
B: 3,4
T: 10
W: 2*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva