Zielona zupa z makaronem z cukinii
Na blogu jest już całkiem sporo zup prawda? Od dyniowej po rosół, pomidorową czy kapuścianą. A dziś bardzo lekka i niskokaloryczna oraz baaaardzo zielona zupa gotowana na podrobach :)
- 400 g żołądków kurzych (można użyć innego mięsa)
- 500 g kości wołowych
- 200 g młodej fasolki szparagowej
- 200 g różyczek brokuła
- 200 g cukinii
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 duże garście koperku
- pieprz, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, łyżeczka majeranku i lubczyku
- 1,5 litra wody lub bulionu
Do garnka wlać wodę i wrzucić pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe. Żołądki dokładnie umyć i pokroić na połówki. Wrzucić do wody razem z kośćmi i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu minimum 1,5 godziny, aż podroby zmiękną. Gdy żołądki będą już miękkie wrzucić fasolkę (można drobno pokroić) oraz różyczki brokuła. Gotować przez około 10 minut, aż zmiekną. Następnie doprawić majerankiem, solą i wrzucić posiekany koperek. Z cukinii zrobić obieraczką do ziemniaków makaron i również wrzucić do garnka. Wyłączyć gaz i zostawić na chwilę pod przykryciem, aby cukinia zmiękła. Podawać bez dodatków lub z kleksem śmietany :)
B: 21,2
T: 4,6
W: 6,5*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz