Surówka z czerwonej kapusty
Idealna na niedzielny, śląski obiad. Fioletowa, piękna... surówka z czerwonej kapusty! Bo skoro na blogu są schabowe z przepisu tutaj [klik] to musi być i surówka. Prawda? :) U mnie wersja prosto od mamy w dwóch odsłonach:)
- 1 kg czerwonej kapusty
- 30 g octu spirytusowego (4-5 łyżek, można zastąpić jabłkowym i użyć rzodkiewki zamiast jabłka)
- 30 g ulubionego oleju (u mnie z pestek dyni)
- 50 g czerwonej cebuli
- 100 g jabłka (w lecie papierówka, zimą zastąpić białą rzodkiewką)
- dodatkowo: 10 g pestek dyni (na każdą porcję do posypania)
- garść pietruszki (świeża lub 2 łyżki suszonej)
Kapustę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Zagotować garnek z wodą. Na wrzącą wodę wrzucić kapustę i gotować 4-5 minut. Odcedzić, dokładnie odcisnąć wodę. Zalać octem i dokładnie wymieszać, aż cała kapusta zmieni kolor. Dodać posiekaną cebulę i starte jabłko (lub rzodkiew) oraz przyprawy i olej. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki na całą noc. Najlepsza jest na drugi dzień :)
B: 5,3
T: 10
W: 11,3
Makro (1 porcja z 6 z pestkami i rzodkiewką białą): około 151 kcal
B: 5,4
T: 10
W: 10*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz