Pieczone żeberka wg Revy
Pierwsze i z pewnością nie ostatnie żeberka na blogu. Macie ochotę na te pyszne mięsko w mojej wersji?:)
- 750 g żeberek z kością (4 duże żeberka)
- 150 g pieczarek
- 100 g papryki
- 30 g masła
Żeberka pokroić na cześci (każda z kością). Pieczarki pokroić w talarki, paprykę w paski.
Do marynaty:
- 1 ząbek czosnku (lub więcej)
- 50 g cebuli
- 100 g rosołu
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- spora łyżeczka soli
- pół płaskiej łyżeczki chili
- duża szczypta pieprzu
- szczypta imbiru
Czosnek drobno posiekać w plasterki lub przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w piórka. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Makro (1 porcja z przepisu): około 703 kcal
B: 31,4
T: 62
W: 2,4*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Jeżeli na danych żeberkach wcześniej gotowany był rosół, to w jaki sposób je potem piec?
OdpowiedzUsuńW przepisie są surowe żeberka i osobno rosół-można zastąpić ewentualnie wodą. Żeberka ugotowane można po prostu zjeść, nie trzeba ich piec, aby nie wysuszyć :)
UsuńPozdrawiam.
Można prosić coś więcej o dressingu do sałatek na bazie tego tłuszczu z mięsa? Bardzo mnie ta propozycja zaciekawiła, bo nigdy nie wiem co z nim zrobić - czasem brałem do marynaty do kolejnego mięsa na następny dzień, albo (przed keto) dawałem do ziemniaczków albo ryżu, ale zawsze i tak sporo zostawało - a niestety poległem w szukaniu na własną rękę, bo google na wariacje "dressing z tłuszczu z mięsa" zawzięcie zwraca wyniki z mięsami z dressingiem :<
OdpowiedzUsuń