TRYB JASNY/CIEMNY

Ciasto "Poduszka" czyli SernikoBrownie

Czekoladowe Brownie i wilgotny Sernik. Czyżby połączenie idealne? Przekonajcie się sami, bo dziś na blogu ciasto "Poduszka" czyli połączenie czekolady i twarogu, a to wszystko w wersji bez mąki :)

Przepis na 8 sporych kawałków (kwadratowa blaszka o wymiarach 18x18cm lub mała tortownica):
  • 100 g czekolady gorzkiej min 85%
  • 100 g masła 
  • 4 jaja
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (dalam łyżkę do ubicia białek, można dać więcej)
  • opcjonalnie: szczypta sody lub proszku do pieczenia (bez tego też rośnie)
  • opcjonalnie: 10 g masła lub oleju kokosowego do wysmarowania foremki
  • szczypta soli
Przygotować Brownie zgodnie z powyższym przepisem. Masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej lub w rondelku na najmniejszym ogniu. Ostudzić. Ubić 4 białka z dużą szczyptą soli i ewentualnym słodzidłem.
Następnie zmiksować żółtka z rozpuszczoną czekoladą i masłem. Wrzucić dodatki. Delikatnie wymieszać obie masy. Wylać Brownie do posmarowanej tłuszczem foremki lub foremki silikonowej i wyrównać powierzchnię. 

W czasie studzenia rozpuszczonej czekolady z masłem przygotować warstwę serową.

Warstwa serowa:
  • 250 g tłustego lub półtłustego twarogu (użyłam półtłustego bez laktozy)
  • 1 jajo
  • 30 g wiórków kokosowych (można pominąć)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (dodałam jedynie łyżkę, można spróbować gotowej masy i dać więcej)
  • opcjonalnie: łyżka soku z cytryny
  • ziarenka z laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
Dokładnie zmiksować zmielony na gładko twaróg z jajem i resztą składników.
Wykładać masę łyżkami na wylane do foremki Brownie lub przełożyć masę serową do rękawa cukierniczego i wyciskać paskami. Można wyłożyć w dowolny sposób lub tak jak na zdjęciu i utworzyć "Poduszki". 

Na tak przygotowane ciasto przed pieczeniem można dodatkowo ułożyć owoce np borówki i delikatnie wcisnąć do masy serowej lub Brownie.
Wstawić foremkę do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec 15 minut, a następnie zmniejszyć do 160 stopni i piec jeszcze 25 minut. Zostawić do ostudzenia w piekarniku na kilka minut, a następnie wyciągnąć i całkowicie ostudzić w temperaturze pokojowej. Przechowywać w lodówce 2-3 dni.
Ciasto jest absolutnie przepyszne! Wilgotny, delikatnie kokosowy sernik i puszyste, czekoladowe poduszki Brownie to połączenie idealne :) Do sera można dodać cytryny lub innego soku z cytrusów, a ciasto przed pieczeniem posypać borówkami lub innymi owocami :) Najlepsze po godzinie w lodówce;)
Makro (1 porcja ciasta z wiórkami i tłuszczem do wysmarowania foremki): około 284 kcal
B: 11,4
T: 24
W: 4*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. ta temperatura podana jest z termoobiegiem, czy bez? z góry dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam takiej funkcji w piekarniku, więc każdy przepis na blogu jest bez termoobiegu.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. te 2 - 3 dni przechowywania to bardzo optymistyczna wersja ;)

      Usuń
    3. Prawda, ciasto jest uzależniające :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    4. tak właśnie myślę, sądząc po składnikach musi być super, właśnie się piecze i nie mogę się już doczekać ;)

      Usuń
    5. To czekam na recenzję ! :)

      I z góry smacznego :)

      Usuń
  2. Ja upiekłam. Ale bez proszku do pieczenia i wiórków kokosowych i soku z cytryny ( nie miałam ). Pięknie urosło ale opadło��. Robi sie go w 10 minut. Ser mi opadł bo zbyt ciężki. Smakuje dziwnie. ��. Ale jest pycha. Dałam tez tylko 2 łyżeczki słodzidła. Następnym razem zrobie z przepisu 100%.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem można dać ciut proszku lub sody. A co do Brownie... prawdziwe właśnie tak rośnie i opada, bo to oficjalnie ciasto z zamierzenia będące zakalcem :) Natomiast jeśli białka będą ubite na sztywno, czekolada z masłem ostudzona i nie zważona to powinno wyjść takie jak moje, bo proporcje są sprawdzane zawsze kilka razy zanim przepis wyląduje na blogu. Podobno do takich ciast zawsze używa się jajek w temp pokojowej. Ja tego nie robię, ale jeśli ma to faktycznie wpływ to warto spróbować.

      Ważne, że smakuje. Smacznego i powodzenia w następnych próbach :)

      Usuń
  3. cy, nie mowiąc już o tym że mało przydatny(taka mała dygresja bo strasznie denerwuje przy przesuwaniu) - co do przepisu to super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj chyba ucięło komenatarz, a chętnie się dowiem co denerwuje :) Niestety blog jest darmowy, więc motyw również i nawigacja jest dość słaba sama w sobie :(

      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. dzięki Ci wielkie za ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spóźnione: do usług! :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Witam.potrzebuje info na temat masła orzechowego meridian co z nim robić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie do końca rozumiem pytanie :) Odradzam spożywanie dużych ilości maseł (bez względu na markę) z orzeszków ziemnych, które nie są tak naprawdę orzechami. Raz na jakiś czas będzie ok :)

      Natomiast jeśli pytanie dotyczy przepisów to proponuję zerknąć w ledwo: Etykieta: masło orzechowe. Znajdują się tam przepisy z jego użyciem:)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. Cudowny serniczek I brownie w jednym! Robilam juz tyle razy ze przepis znam na pamiec. Tez mi opada ale smakuje wysmienicie! Dziekuje pieknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę nie mam pojęcia czemu jednym opada, a mi np rośnie jak szalone i nie opada wcale (chociaż to Brownie, więc powinno być zakalcem), ale podejrzewam, że tak się dzieje z przekory, gdy bardzo chcę zakalcowate, ciężkie ciasto i dostają istny puszek :)

      Najważniejsze, że smakuje! Pozdrawiam i na zdrowie :)

      Usuń
  7. Własnie zrobiłam i nie posłodziłam brownie i wyszło gorzkawe ,ale konsystencja wspaniała. Idealna. Tez uzyłam czekolady 90 %. I tak dla mnie pyszne. I dało mi tyle energii. Jutro robie cytrynowe gotowane serniczki. Cudowne przepisy !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło! Co do ciast - warto próbować przed włożeniem do pieczenia. Zawsze można dosłodzić :)

      Pozdraawiam i udanych wypieków:)

      Usuń
  8. Jakiego twarogu najlepiej uzyc do tego ciasta? Takiego w kostce i samodzielnie zmielić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam twarogu bez laktozy w kostce i nawet nie zawsze mielę - rozgniatam często tylko widelcem :)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  9. Baaardzo dziekuje, rewelacyjny deser, wyszedl mi do gory nogami, ser przesunal sie na dol, ale jest przepyszny, bedac jednoczesnie latwym, szybkim i prostym. Super blog!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło! Na zdrówko!

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  10. Pyszne. I mówi to nie fanka czekolady. Zrobiłam z podwójnej porcji bo miałam duża tortownicę. Następnym razem zrobię jedna porcję spodu Brownie a potrojna sera. Bo najbardziej lubię ser.
    Nie obyło się bez przygód. Zważyła mi się czekolada z masłem jak dodałam jajka ale to pewnie dlatego że Studzilam czekoladę na mrozie 🤣 postawienie masy nad wrzątkiem uratowało sprawę dzięki Bogu 🥰i tu moje pytanie czy można piec tak jak w przepisie czy większą porcja powinna był dłużej w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :)) Tak, za szybko studzona się waży. Nie trzeba jej studzić do końca, wystarczy, żeby była letnia. Troszkę można wydłużyć czas pieczenia, ale jak foremka jest niska to nawet może nie będzie to konieczne, jak wysoka to pieczenie może trwać faktycznie dłużej.

      Pozdrawiam i smakowitości:)

      Usuń
  11. Super przepis, ciasto jest bardzo dobre 😉

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva