Chlebki a'la cloud bread z brokuła
Kolejny przepis na pyszne, delikatne i puszyste, warzywne chlebki z 2 składników dziś na blogu :) Poprzednie znajdziecie tutaj [klik]. Do przygotowania tych chlebków potrzebujecie jedynie 2 główne składniki!
Przepis na 6 sztuk (3 porcje po 2 kromki):
- 3 jaja
- 150 g różyczek surowego brokuła
- 10 g smalcu lub innego tłuszczu (do wysmarowania blaszki lub maty)
- pół łyżeczki soli
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć, bo chlebki i tak rosną)
- opcjonalnie: ulubione zioła np pietruszka lub koperek
Brokuł zetrzeć na tarce. Jaja rozdzielić na białka i żółtka. Białka ubić z solą na sztywno.
Żółtka również spienić mikserem.
Starty surowy brokuł, zioła oraz spienione żółtka delikatnie połączyć z białkami.
Na posmarowaną tłuszczem blaszkę lub silikonową matę (też warto posmarować) wyłożyć po 3 łyżki masy na 1 chlebek. Piec 20 minut w 180 stopniach, a następnie 10 w 160 stopniach.
Chlebki przepysznie smakują maczane w sosie pieczeniowym lub po prostu jako kanapka z serem, masłem i warzywami :) Przechowywać w lodówce (po ostudzeniu) ze względu na zawartość jaj przez 2-3dni.
Makro (2 kromki bez dodatków): około 125 kcal
B: 8,7
T: 9,1
W: 2,4*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz