"Cannelloni" z mięsem
Włoskie smaki znów zagościły na blogu! Tym razem w postaci pysznych cannelloni z mięsem zapieczonych z pieczarkami:) Znajdą się chętni?
Przepis na 4 porcje (po 3 sztuki):
- 300 g cukinii
- 500 g mięsa mielonego (użyłam łopatki wieprzowej i wołowiny)
- 50 g cebuli
- 30 g przecieru pomidorowego
- 1 jajo
- 30 g smalcu (lub innego tłuszczu)
- 100 g pieczarek
- łyżeczka soli, duża szczypta pieprzu, pół łyżeczki bazylii i oregano, łyżeczka słodkiej papryki, duża szczypta chili
Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Cukinię umyć i nożem wykroić 12 cieńkich plastrów (waga około 300 g). Cebulę podsmażyć na smalcu, a następnie wrzucić do surowego mięsa. Wbić jajo, doprawić i dokładnie wyrobić całość w misce. Następnie dodać przecier, wymieszać i powstałe, surowe nadzienie wyłożyć na plastry cukinii jak na zdjęciu.
Następnie zwinąć w rulonik i umieścić w przygotowanym naczyniu żaroodpornym.
W podobny sposób przygotować resztę ruloników. Pomiędzy rulonikami umieścić pokrojone pieczarki.
Naczynie żaroodporne powinno być wysokości roladek, które puszczają trochę wody. Jeśli jest takie niskie jak na zdjęciu to woda będzie kapać na spód piekarnika i przypalać się.
Piec 40 minut w 200 stopniach, aż cukinia zmięknie. Powinno wytopić się sporo wody. Całość można zostawić na 10 minut w wyłączonym piekarniku (potrawa wciągnie trochę wody). Podawać na ciepło lub zimno :)
Makro (1 porcja z pieczarkami): około 469 kcal
B: 23,8
T: 40
W: 4,9*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
porcja z makro tzn ile?
OdpowiedzUsuńDokładnie 4 porcje tak jak jest w przepisie :)
UsuńPozdrawiam:)
wyżej napisane-4 porcje
OdpowiedzUsuńWitam, czym Pani wycinała plastry ? :-)
OdpowiedzUsuńNożem-tak jak w przepisie :) Wzdłuż kroiłam cienkie plastry.
UsuńPozdrawiam :)
Sylwia, najlatwiej wycina sie obieraczka do warzyw
OdpowiedzUsuń