Zupa koperkowa z pulpecikami
To będzie zdecydowanie moja ulubiona zupa :) Jest absolutnie PRZE-PY-SZNA, a przy okazji tak prosta, że bardziej się nie da!
Przepis na 4 porcje:
- 500 g mięsa mielonego (np z łopatki wieprzowej)
- 1 jajo
- 300 g kalafiora
- 300 g kapusty białej
- 50 g smalcu do smażenia pulpecików
- 5 g łusek babki jajowatej (dzięki niej pulpeciki są bardzo stabilne i zwarte, ale można pominąć)
- dwie garście świeżego koperku
- kilka ziarenek ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe
- sól (2 łyżki), pieprz (duża szczypta), ulubione zioła (użyłam łyżki bazylii i oregano)
- 1,5 l wody
Kapustę poszatkować w długie nitki i zalać około 1,5 l wody. Wrzucić przyprawy i gotować około 30 minut, aż kapusta będzie miękka. W tym czasie wyrobić mięso z przyprawami, jajem, łuskami i posiekaną garścią koperku. Utoczyć około 12 kuleczek, a następnie usmażyć na smalcu na rumiany kolor. Następnie wrzucić do kapusty razem z umytymi różyczkami kalafiora. Gotować na małym ogniu, aż kalafior będzie miękki.
Na koniec wrzucić posiekaną garść koperku i wymieszać. Można podawać z kleksem śmietany :)
Makro (1 porcja z 4 z pulpecikami z łopatki wieprzowej bez dodatku śmietany): około 530 kcal
B: 28
T: 44,4
W: 6,5*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz