TRYB JASNY/CIEMNY

Waniliowo-orzechowe lody na bazie kremu angielskiego

Przepis idealny na Dzień Dziecka? Lody! Tym razem w wersji z angielskiego kremu custard z dodatkiem orzechów laskowych i pachnącej wanilii :) Kto się skusi? Moje zrobione bez maszynki wyszły wyśmienicie:)
Przepis na 3 porcje:

  • 300 g tłustego mleka (lub śmietanki 36% albo mleczka kokosowego)*
  • 4 żółtka
  • 1-3 łyżeczki spirytusu (dzięki niemu lody mają lepszą konsystencję)*
  • ziarenka z laski wanilii/kilka kropel aromatu waniliowego
  • 30 g startych lub drobno pokrojonych orzechów laskowych (lub innych)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (od jednej do kilku łyżek)
  • opcjonalnie: kardamon, cytryna, cynamon itp
*W prawdziwym kremie angielskim używa się tłustego mleka i niewielkiej ilości śmietanki. Krem można zrobić w podobny sposób mieszając składniki lub po prostu tylko z mleka. W wersji dla dzieci pominąć alkohol.

Mleko (i ewentualnie śmietankę/mleczko) zagotować razem z wanilią. Zdjąć z ognia i wlać alkohol. W tym czasie ubić na puszysto żółtka razem ze słodzidłem. Do ubitych żółtek wlewać małym strumieniem zagotowane mleko i jednocześnie miksować, aby nie ściąć żółtek.


Jeśli krem się zważy należy dodać odrobinę zimnego mleka i wmiksować w masę. Ale naprawdę o to trudno i zrobienie go jest proste :)
Po wlaniu całego mleka przełożyć masę do garneczka w którym gotowało się mleko i postawić na gazie, aż zabulgota, a następnie zdjąć z ognia, wsypać orzechy, zamieszać i ostudzić (najlepiej w kąpieli z zimnej wody i lodu). Ostudzoną masę przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika.

Krem można również użyć w tej postaci jako sos do naleśników i deserów na gorąco po zagotowaniu lub na zimno po ostudzeniu :)
Po godzinie wyciągnąć i dokładnie przemieszać, żeby zapobiec powstaniu kryształów lodu. Po każdej kolejnej godzinie znów dokładnie przemieszać. Po 7 godzinach lody powinny być gotowe. Można również użyć maszynki do robienia lodów i po ostudzeniu kremu zrobić w niej lody. Lody bez mieszania również będą dobre :)

Po dłuższym czasie w zamrażalniku lody trzeba wyciągnąć na 10-15 minut i nieco rozmrozić w temperaturze pokojowej, aby zmiękły.  Po dodaniu 1 łyżki erytrolu wychodzą dość słodkie, więc proponuję spróbować masy po zagotowaniu przed zamrożeniem.
Poniższe lody są na bazie mleka bez laktozy, orzechów, wanilii, dużej łyżki spirytusu i odrobiny cynamonu słodzone łyżką erytrolu :)
Makro (1 porcja na bazie śmietanki 36%): około 500 kcal
B: 7,9
T: 50,5
W: 2,8

Makro (1 porcja na bazie krowiego mleka bez laktozy): około 203 kcal
B: 8,9
T: 16
W: 5,5


Makro (1 porcja na bazie mleczka kokosowego): około 348 kcal
B: 7
T: 33,3
W: 3*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Super pomysly..zostalo mi 11 żółtek po blatach vezowych i szukalam inspuracji co z resztą....bedą zdrowe lody dla dzieci!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że się podobają!

      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva