TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka z boczkiem

Powoli zaczyna się lato. Upały, ciągle wysoka temperatura i brak chęci do gotowania? Brzmi znajomo? :) W związku z tym na bloga trafi trochę sałatek :) Jak zwykle przepisy są straaaasznie proste i szybkie.
Przepis na 2 małe porcje:
  • 200 g surowego boczku
  • 100 g kapusty pekińskiej
  • 150 g pomidora (1 duży)
  • pół łyżeczki musztardy (5 g) i octu jabłkowego (3 g)
  • sól, pieprz, zioła, chili
Boczek pokroić na małe kostki i usmażyć na patelni na rumiany kolor. Od czasu do czasu podlewać wodą. Smażyć około 30 minut do miękkości. Jeśli boczek jest kupiony od razu w cieniutkich plasterkach wystarczy go zarumienić jak bekon. Kapustę umyć, osuszyć i drobno pokroić w paseczki. Pomidor pokroić w kostkę lub talarki. Ułożyć wszystkie składniki na półmisku. Do tłuszczu wytopnionego z boczku dodać musztardę, ocet i przyprawy. Dokładnie wymieszać i polać dresingiem sałatkę bezpośrednio przed zjedzeniem.

Makro (1 porcja): około 531 kcal
B: 11,5
T: 53,3
W: 4,1*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva