Sałatka z boczkiem
Powoli zaczyna się lato. Upały, ciągle wysoka temperatura i brak chęci do gotowania? Brzmi znajomo? :) W związku z tym na bloga trafi trochę sałatek :) Jak zwykle przepisy są straaaasznie proste i szybkie.
- 200 g surowego boczku
- 100 g kapusty pekińskiej
- 150 g pomidora (1 duży)
- pół łyżeczki musztardy (5 g) i octu jabłkowego (3 g)
- sól, pieprz, zioła, chili
Boczek pokroić na małe kostki i usmażyć na patelni na rumiany kolor. Od czasu do czasu podlewać wodą. Smażyć około 30 minut do miękkości. Jeśli boczek jest kupiony od razu w cieniutkich plasterkach wystarczy go zarumienić jak bekon. Kapustę umyć, osuszyć i drobno pokroić w paseczki. Pomidor pokroić w kostkę lub talarki. Ułożyć wszystkie składniki na półmisku. Do tłuszczu wytopnionego z boczku dodać musztardę, ocet i przyprawy. Dokładnie wymieszać i polać dresingiem sałatkę bezpośrednio przed zjedzeniem.
Makro (1 porcja): około 531 kcal
B: 11,5
T: 53,3
W: 4,1*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz