TRYB JASNY/CIEMNY

Pieczone kopytka z kalafiora

Pewnie zauważyliście, że raz na jakiś czas na blogu pojawia się coś... dziwnego. Dosłownie. Jak dziś :) A dziś na blogu pieczone kopytka z kalafiora. Raz, że pieczone. Dwa, że z kalafiora. Trzy, że mają niesamowity smak z lekko orzechowym aromatem. Myślę, że można ten przepis wykorzystać i na słodko i na słono, ale mi właśnie wersja słona z dużą ilością soli i przypraw bardziej zasmakowała. Kto wie? Może i Wam się spodoba takie połączenie:) 

Przepis na około 15 sztuk w wersji słonej (2 porcje):
  • 1 jajo
  • 150 g różyczek kalafiora
  • 30 g mąki kokosowej
  • 5 g łusek babki jajowatej (można pominąć, ale dzięki niej smak mąki kokosowej jest fajnie przełamany)
  • pół łyżeczki soli, duża szczypta pieprzu, łyżeczka ulubionych ziół (np majeranku)
Kalafior ugotować, a następnie zblendować lub rozgnieść widelcem na drobno.

Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.

Odstawić na 2-3 minutki, aż ciasto zgęstnieje, a następnie uformować płatki wałek (można zrobić to z pomocą woreczków lub folii spożywczej) i pokroić nożem na dowolnej wielkości kopytka.
Można również odrywać po kawałku ciasta i lepić kuleczki, a następnie spłaszczać. Piec 20 minut w 180 stopniach, a następnie podsmażyć na maśle na rumiany kolor. Takie są najpyszniejsze! Uwaga, bo wciągają sporo masła podczas podsmażania :)
Makro (1 porcja bez masła do smażenia): około 111 kcal
B: 7,7
T: 4,7
W: 4,3*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. A czy można pominąć mąkę kokosowa i dodać więcej babki jajowatej lub jajka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na samej babce bym ich nie robiła, lepsza by była mieszanka łusek i mąki :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. można je ugotować jak normalne kopytka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie. Trzeba jak w przepisie. Można by je ugotować, ale trzeba by dodać gumy ksantanowej, której osobiście nie używam.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva