Musli z ciasteczkami i cynamonem
Tego jeszcze u mnie nie było :) Pyszne, chrupiące musli z domowych ciasteczek, orzechów i innych bakalii. Idealne do gęstego mleka kokosowego czy mleka migdałowego, a także twarożku, jogurtu czy śmietanki dla tych, którzy lubią nabiał:)
Przepis na około 10 porcji musli (2 średnie słoiki):
- kruche ciasteczka z przepisu tutaj [klik]
- po 20 g: orzechy laskowe, migdały, orzechy włoskie, słonecznik, wiórki kokosowe, chipsy kokosowe, siemie lniane, nasiona konopii, nasiona chia
- dodatkowo: suszona skórka z pomarańczy i cytryny
- dodatkowo: łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki kardamonu, szczypta anyżu
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Upiec kruche ciasteczka z przepisu. Pokruszyć zaraz po upieczeniu i ostudzić. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki. Wiórki kokosowe i chipsy kokosowe uprażyć na patelni. Wymieszać wszystkie bakalie razem z ciasteczkami i przyprawami. Przechowywać w szafce przez około tydzień (ciasteczka nie stwardnieją). Musli można zrobić bez ciasteczek i przechowywać dłużej lub zamrozić.
Makro (1 porcja z przepisu): około 280 kcal
B: 5
T: 26,5
W: 3,2*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz