Lamingtony czyli kokosowe kostki
Pojawiła się prośba o lamingtony :) Proszę bardzo! Biszkopt oblany czekoladą, obtoczony w wiórkach kokosowych. Prawdziwy smak dzieciństwa dla niektórych z nas :)
- 4 jaja
- 40 g mąki kokosowej (lub mniej jeśli bardzo mocno chłonie płyny, można też dolać odrobinę mleka jeśli tak się stanie)
- 40 g rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego lub innego
- mała łyżeczka proszku do pieczenia
- ziarenka z laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (można dać łyżkę czy dwie aby dosłodzić)
Piekarnik ustawić na 180 stopni. Przygotować biszkopt jak w przepisie wyżej czyli wymieszać razem wszystkie składniki łyżką lub trzepaczką na gładką, dość rzadką masę. Jeśli jest zbyt lejąca dodać ciut mąki, a jeśli za gęsta dolać mleka lub śmietanki, ale powinno być idealnie bez dodatków.
Wylać do foremki i piec około 25-30 minut w 180 stopniach.
Następnie ostudzić i pokroić na kostki jak na zdjęciu.
Czekoladowa polewa:- 50 g gorzkiej czekolady 85% + 50 g masła
- lub podwójna porcja czekoladowej polewy z przepisu tutaj [klik]
- dodatkowo: 50 g wiórków kokosowych rozsypanych na talerzyku do obtoczenia
Rozpuścić tabliczkę czekolady razem z masłem lub przygotować podwójną porcję polewy z przepisu wyżej. Oblać czekoladą lub polewą każdą kostkę biszkoptu, a następnie obtoczyć w wiórkach na talerzyku. Można jeść od razu :)
Kosteczki są przepyszne! Bardzo czekoladowo-kokosowe z nutką wanili :)
B: 2,3
T: 7,3
W: 0,9*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
😍
OdpowiedzUsuńCiasteczka są wspaniałe. Robiłam już kilka razy, dziękuję za ten przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że tak smakują :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
50 g czekolady to o wiele za mało. Dałam 100 i ledwie wystarczyło.
OdpowiedzUsuńOne wciągnełyby i 150g czekolady :) Moja wersja to tak dość oszczędna w polewie.
UsuńPozdrawiam serdecznie!