Jagodowe serniczki z chałwą
Dziś na blogu tradycyjnie słodki piątek:) A skoro słodki tooooo... serniczki z chałwowym spodem i jagodową warstwą. Mniam :) Wersja wegańska do zrobienia z agarem :)
- 50 g sezamu
- 20 g oleju kokosowego
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Zrobić chałwę jak w przepisie tzn zmielić sezam razem z olejem na gęsty krem. Można dodać wanilię i ewentualnie dosłodzić. Jeszcze chwilę mielić i wyłożyć masę do foremek na muffinki. Wstawić do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotować warstwę mleczną.
- 200 g mleczka kokosowego (lub mascarpone)
- 100 g awokado
- 30 g soku z cytryny
- 10 g żelatyny +20 g gorącej wody do rozpuszczenia (lub agar agaru, pominąć w wersji z mascarpone)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
- szczypta kardamonu, skórka ze startej cytryny
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Mleczko zblendować z wokado, sokiem z cytryny i słodzidłem. Posmakować i ewentualnie dosłodzić. Wlać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze chwilę blendować. Wyłożyć gęstą masę na chałwowy spód. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Warstwa jagodowa:
- 5 g żelatyny + 20 g gorącej wody do rozpuszczenia (lub agar agaru)
- 100 g świeżych lub mrożonych jagód (można użyć innych owoców)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Jagody zblendować. Dodać żelatynę i dokładnie zblendować. Wyłożyć na warstwę mleczną. Schłodzić w lodówce około 15 minut.
Serniczki przed wyciągnięciem z foremek można wstawić do zamrażalnika na 10 minut :) Będą miały przyjemnie lodowy smak.
Są bardzo jagodowe z aromatem cytrynowym i przyjemnie wyczuwalną chałwą :)
Makro (1 serniczek z mleczkiem kokosowym i jagodami): około 191 kcal
B: 4,9
T: 17
W: 4,8*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Do mascarpone nie trzeba żelatyny?
OdpowiedzUsuńNie trzeba, gdyż jest bardzo gęsty i bez niej. Jeśliby użyć stałej części mleczka kokosowego to sytuacja jest podobna, ale ponieważ użyłam całego mleczka razem z wodą to zestalam go żelatyną :)
UsuńDo owoców już jest koniecznie potrzebna :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Gorącą żelatynę wlewasz do zimnego mleka i się nie ścina?
OdpowiedzUsuńTak, dzięki temu po szybkim zmiksowaniu tężenie całości jest dużo dużo krótsze :)
UsuńPozdrawiam:)
Jak te ciastka dodac do programu fifatu. Trzeba dodac nowa portrawe i wszystko oddzielnie do niej dodawac? Nie mam cierpliwosci.
OdpowiedzUsuńNo niestety. Ja czasem tam dodaję, ale wrzucając przepisy na bloga bazuję na innym (moim zdaniem dużo dokładniejszym) kalkulatorze internetowym. Wbrew pozorom tych składników tutaj nie ma, aż tak dużo :)
UsuńPozdrawiam:)
A można wiedzieć na którym kalkulatorze? Chyba że coś się w tym temacie zmieniło bo już sporo czasu minęło :)
UsuńOj przyznam szczerze, że już nie pamiętam, gdzie był liczony ten przepis. Od 2 lat korzystam z "tabele kalorii" do obliczeń na bloga. Fitatu miał sporo błędów i porzuciłam go w liczeniu na bloga, zostawiłam jedynie do prywatnych obliczeń szacunkowych.
UsuńPozdrawiam!
Sezam mozna zastapic pasta tahin??
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. Powinno się ściąć. Najwyżej można dodać więcej oleju kokosowego.
UsuńPozdrawiam :)