TRYB JASNY/CIEMNY

Rolada ze szparagami

Dziś na blogu kolejny przepis na szparagi, ale tym razem w wersji pysznej roladki drobiowej :) Bardzo lekka, idealna na zimno i ciepło w formie przekąski na imprezę czy po prostu jako obiad :)

Przepis na 4 porcje rolady lub 4 małe roladki:
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 100 g szparagów (waga bez końcówek z których można zrobić pyszną zupę pomidorową z przepisu tutaj [klik])
  • 40 g papryki
  • sól, pieprz, zioła
  • 10 g smalcu do wysmarowania foremki lub naczynia żaroodpornego
Pierś z kurczaka pokroić na cieniutkie plasterki lub na grubsze i rozbić tłuczkiem. Ułożyć na foli spożywczej w formie kwadratu tak, żeby każdy kawałek nachodził na kolejny (lub uformować 4 osobne kawałki piersi z kurczaka). Posypać solą, pieprzem i ziołami. Odciąć/odłamać końcówki szparagów i ułożyć na mięsie razem z pokrojoną w paski papryką.
Dokładnie zwinąć roladę i owinąć nitką lub ponakłuwać wykałaczkami. Można też delikatnie przełożyć na blaszkę bez nitki i wykałaczek. Posypać przyprawami. 
Piec około 18-20 minut w 180 stopniach w naczyniu żaroodpornym lub zwykłej kwadratowej blaszce. Uważać, żeby nie wysuszyć mięsa :)
Makro (1 z 4 porcji): około 152 kcal
B: 22,5
T: 6,3
W: 1,3*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva