Nóżki wieprzowe w galarecie
Lubię kultywować tradycję i czasy PRL'u. Dzisiejsza potrawa zwana była niegdyś "meduzą". Teraz my nazywamy ją "zimnymi nóżkami". Różne nazwy, jedna potrawa, a smak i tak pyszny :)
- 3 nóżki (mięso netto - około 250 g)
- 1 golonka (mięso netto - około 400g)
- 100 g marchewki (można potem wyciągnąć z wywaru lub dodać do gotowej potrawy)
- 100 g pietruszki (podobnie jak z marchewką)
- warzywa na rosół: cebula, kawałek selera, kawałek kapusty
- zioła: garść lubczyku, garść natki pietruszki, 5 liści laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek kolendry
- sól, pieprz
- opcjonalnie: 2 łyżki żelatyny - 20g*
*Wywar stężeje i bez dodatku żelatyny, ale można dodać jeśli ktoś woli "sztywniejszą" strukturę galarety jak ja.
Nóżki i golonkę dokładnie oczyścić i umyć. Umieścić w dużym garnku razem z obranymi warzywami, ziołami, solą i pieprzem. Zalać wodą tak, aby przykryła mieso i warzywa. Gotować na małym ogniu jak rosół przez minimum 4h, aż mięso po wbiciu widelca będzie miękkie i odejdzie od kości. Następnie przecedzić wywar i dodać drobno posiekany czosnek, a mięso zdjąć z kości i pokroić na mniejsze kawałki. Można również pokroić marchewkę i pietruszkę lub pominąć ten etap.
Ułożyć mięso w miseczkach lub umieścić na blaszce. Można posypać pieprzem. Spróbować smaku przecedzonego wywaru i ewentualnie doprawić. Na tym etapie można dodać żelatyny rozpuszczonej w szklance z łyżką gorącej wody. Zalać mięso wywarem i wstawić do lodówki, aż stężeje (najlepiej na całą noc). Podawać w ulubiony sposób.
Ułożyć mięso w miseczkach lub umieścić na blaszce. Można posypać pieprzem. Spróbować smaku przecedzonego wywaru i ewentualnie doprawić. Na tym etapie można dodać żelatyny rozpuszczonej w szklance z łyżką gorącej wody. Zalać mięso wywarem i wstawić do lodówki, aż stężeje (najlepiej na całą noc). Podawać w ulubiony sposób.
B: 13,1
T: 13,1
W: 0,8
*Można pominąć dodatek warzyw jak na pierwszym zdjęciu szczególnie dla osób dbających o niski indeks glikemiczny posiłków:) Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Można pominąć dodatek warzyw jak na pierwszym zdjęciu szczególnie dla osób dbających o niski indeks glikemiczny posiłków:) Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz