TRYB JASNY/CIEMNY

Frittata ze szparagami

Dziś na blogu... Włochy! I włoska frittata w mojej wersji :) Pełna szparagów i świeżych pomidorków.

Przepis na 4 kawałki fritaty (w naczyniu żaroodpornym o wymiarach około 20x15):
  • 4 jaja
  • 60 g szparagów (4 sztuki)
  • 60 g pomidorków koktajlowych (4 sztuki)
  • 80 g pieczarek (4 sztuki)
  • 10 g smalcu
  • sól, pieprz, przyprawy
  • opcjonalnie: ser żółty, mozarella, parmezan itp
Jaja rozbełtać z dużą szczyptą soli, pieprzem i przyprawami. Szparagi ugotować al dente we wrzątku (wystarczy 4-6 minut), a następnie pokroić na połówki. Pomidorki pokroić na połówki, a pieczarki na plasterki. Naczynie do zapiekania wysmarować smalcem. Ułożyć w nim pieczarki i szparagi oraz pomidorki. Zalać rozbełtanymi jajami. Piec około 25-30 minut w 180 stopniach. Przed pieczeniem można jeszcze posypać serem. 

Fritata smakuje na gorąco i na zimno :) Można ją zabrać do pudełka na wynos do pracy czy na zajęcia. Ładnie trzyma strukturę, więc można ją jeść jak pizzę.
Makro (cała fritata): około 530 kcal
B: 31,5
T: 40,4
W: 8,4*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva