Ciasto "Zebra" z kefirem
Pamiętacie ciasto Zebra, które kiedyś często gościło na polskich stołach? Dziś takie na blogu! Trochę inne w smaku, bo przypomina babkę piaskową. Kilka prób i znalazłam proporcje idealne. Mało tego... ciasto zawiera tylko 73 kcal na porcję!
- 5 jaj
- 150 g kefiru (lub mleczka kokosowego w wersji bez laktozy)
- 15 g kakao
- 60 g mąki kokosowej
- ziarenka z laski wanilii lub kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (można użyć nieco mniej sody zamiast proszku)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (UWAGA: po dodaniu 2-3 płaskich łyżek ciasto wychodzi jedynie delikatnie słodkie (dla kogoś wyczulonego na słodki smak), jeśli chcemy uzyskać prawdziwie słodkie ciasto należy dodać więcej, by przełamać nieco kwaśny smak kefiru)
Jaja ubić ze szczyptą soli i słodzidłem. Następnie dodać resztę składników (oprócz kakao) i zmiksować krótko na małych obrotach na gładką masę.
Obie masy wykładać do foremki na przemian po 2 łyżki białej i kakaowej masy na środek foremki, aż nie zostanie nic w miskach.
Przelać połowę masy do drugiej miski i dodać kakao. Delikatnie wymieszać. Obie masy powinny być gęste, ale nie grudkowate i zbite.
Jeśli masy są za rzadkie należy dosypać odrobinę mąki (po pół łyżeczki, wymieszać i sprawdzić czy wystarczy). Jeśli za gęste można dolać odrobinę kefiru (lub mleczka), ale proporcje z przepisu są sprawdzone kilka razy i powinny bez problemu wyjść.
Piec 35-40 minut w 180 stopniach, aż ciasto zacznie się rumienić. Studzić w piekarniku. Po ostudzeniu można posypać zmielonym erytrolem lub ksylitolem.
Ciasto można również upiec w kwadratowej, małej foremce. Na zdjęciu poniżej porcja z 3 jaj pieczona 35 minut i oblana czekoladową polewą z przepisu tutaj [klik].
Ciasto smakuje jak babka piaskowa. Delikatnie czuć smak kefiru i kakao z wanilią. Jest lekko wilgotne, sycące, niskokaloryczne i bardzo lekkie:)
Makro (1 kawałek z 10 bez polewy z dodatkiem kefiru): około 73 kcal
B: 5,5
T: 4,0
W: 1,9*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12 |
pyszneeee
OdpowiedzUsuńWygląda bosko :) Chyba dzisiaj spróbuję upiec.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wyjdzie pyszne!
UsuńPozdrawiam :)
chyba półtorej łyżeczki ale pewien nie jestem ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, zaraz poprawię;)
UsuńPozdrawiam!
Myślisz że mogę dodać mąkę migdałowa?
OdpowiedzUsuńTak, jednakże nie podam proporcji i trzeba je "znaleźć samemu". Na pewno więcej niż kokosowej.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
mleczko kokosowe light czy pelnotluste
OdpowiedzUsuńile inuliny dodac do ubijania bialek
Zwykłe mleczko kokosowe :) Przepis na bezę na inulinie jest na blogu i są tam propocje.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Czy wyczuwalny jest posmak kokosa? Wszystkie desery jakie dotąd robiłam z mąka kokosową smakowały kokosem i mimo że całe życie kokosa uwielbiałam, mam go już serdecznie dosyć.
OdpowiedzUsuńMam na blogu różne opcje - zapraszam do tych bez kokosa w składzie. Tak będzie najlepiej :)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Jakiej mąki kokosowej używasz? Moja jest jakaś dziwna, strasznie mocno chłonie wilgoć, wszystko wychodzi bardzo gęste i niesmaczne ��
OdpowiedzUsuńKoniecznie polecam zerknąć do wpisu o mące i sposobach jak wybrać idealną :)
Usuńhttps://www.ketoreva.pl/2019/11/maka-kokosowa-czy-istnieje-idealna.html
Link może nie być klikalny, więc trzeba szukać pod hasłem: "czy istnieje idealna".
Pozdrawiam serdecznie!
Czy można użyć jogurtu kokosowego zamiast kefiru?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak - tylko zapewne mniej mąki pójdzie do ciasta z racji na gęstość jogurtu.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Jestem ciekawa jak wyszło Pani gęste ciasto z 60 g mąki. Tak mi coś mówiło ze to dużo za mało ale nie mam doświadczenia w keto wiec zaufałam. Ciasto wyszło totalnie rzadkie :( potem dodawałam mąki ale wiadomo jak to przy jajkach od mieszania robi się co raz żadsze. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem. Zmarnowany czas i pieniądze na produkty.
OdpowiedzUsuńCiasto było robione przez wielu na grupach, instagramie - są fotki u innych i wychodzi. Ja zawsze mówię, że niestety z mąki kokosowej, która jest kapryśna trzeba umieć piec. Mąka od jednego producenta jest inna niż od drugiego. Ostatnio kupiłam nową i placuszki z mojego własnego przepisu rozpadły mi się na cacy. Warto zerknąć do wpisu o mące kokosowej na moim blogu:)
UsuńTrochę dziwne, że dodając więcej mąki ciasto nie gęstniało, przy użyciu mąki kokosowej to się dzieje natychmiastowo, aż nie mogę w to uwierzyć, bo nigdy przez 7 lat używania jej tego nie doświadczyłam, prędzej wyszło mi twarde jak kamień bryłowate "coś". Musiała być wyjątkowa lub może po prostu nie była to nawet mąka kokosowa?
Polecam kupić inną i przetestować raz jeszcze i się nie poddawać :) Pozdrawiam serdecznie!
Robiłam to ciasto dwukrotnie. Zamiast kefiru dodałam jogurt grecki. Wyszło przepyszne. Można zjeść na podwieczorek oraz na śniadanie z masełkiem. Polecam! Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń