Zupa ze szpinakiem i pieczarkami
I znów na blogu pojawia się pyszna zupka. Chyba zauważyliście, że jestem ich wielką fanką prawda? :) Dziś wersja baaardzo zielona :)
- 4 skrzydełka z kurczaka (250 g mięsa)
- 150 g białej kapusty
- 50 g świeżego szpinaku
- 100 g selera naciowego
- 150 g pieczarek
- 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, garść siekanej bazylii, szczypta mięty, odrobina majeranku, sól, pieprz
- opcjonalnie: śmietanka 36% lub mleczko kokosowe do zabielenia
Skrzydełka zalać litrem wody, gotować razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi około 30 minut. Po 30 minutach dodać drobno posiekany seler i kapustę oraz nieco grubsze plasterki pieczarek (wtedy fajnie chrupią). Gotować jeszcze 30 minut na małym ogniu. Na koniec wrzucić szpinak i doprawić. Wyłączyć gaz. Można zabielić przy podaniu.
Makro (1 porcja bez dodatku śmietanki/mleczka): około 137 kcal
B: 9,1
T: 8
W: 2,7*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz