TRYB JASNY/CIEMNY

Zupa ze szpinakiem i pieczarkami

I znów na blogu pojawia się pyszna zupka. Chyba zauważyliście, że jestem ich wielką fanką prawda? :) Dziś wersja baaardzo zielona :)
Przepis na 4 porcje:

  • 4 skrzydełka z kurczaka (250 g mięsa)
  • 150 g białej kapusty
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 100 g selera naciowego
  • 150 g pieczarek
  • 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, garść siekanej bazylii, szczypta mięty, odrobina majeranku, sól, pieprz
  • opcjonalnie: śmietanka 36% lub mleczko kokosowe do zabielenia
Skrzydełka zalać litrem wody, gotować razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi około 30 minut. Po 30 minutach dodać drobno posiekany seler i kapustę oraz nieco grubsze plasterki pieczarek (wtedy fajnie chrupią). Gotować jeszcze 30 minut na małym ogniu. Na koniec wrzucić szpinak i doprawić. Wyłączyć gaz. Można zabielić przy podaniu.

Makro (1 porcja bez dodatku śmietanki/mleczka): około 137 kcal
B: 9,1
T: 8
W: 2,7*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva