Zielony torcik z galaretką i dżemem
Było zielone pesto i zielony makaron. Czas na puszysty, bardzo lekki, zielony torcik z dżemem malinowym i galaretką cytrynową :) PS: duży kawałek to tylko niecałe 150 kcal :)
Przepis na 10 kawałów torcika:
Biszkopt (zmodyfikowany przepis na biszkopt z 3 składników z postu tutaj [klik], tortownica 25cm średnicy):
Biszkopt (zmodyfikowany przepis na biszkopt z 3 składników z postu tutaj [klik], tortownica 25cm średnicy):
- 5 jaj
- 30 g rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego lub masła (użyłam oleju kokosowego)
- 100 g mleka (np kokosowego)
- 50 g świeżego szpinaku
- 40 g mąki kokosowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (wystarczą 2 łyżki do ubicia piany)
Ubić na sztywno białka ze słodzidłem i szczyptą soli. Zblendować szpinak, mleko, żółtka, olej, mąkę i proszek. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać jeszcze mleka. Połączyć delikatnie z ubitymi białkami i wyłożyć do foremki. Masa powinna być bardzo lekka i puszysta jak na zdjęciu poniżej.
Piec 25-30 min w 180 stopniach. Studzić w piekarniku, a następnie przekroić wzdłuż na 2 blaty.
Dżem z chia (zmodyfikowana wersja dżemu z przepisu tutaj [kilk]):
- 100 g malin
- 200 ml wody (można też użyć 200g malin zamiast wody i zrobić masę z 100% malin lub użyć dowolnego mleka, wersja z samych owoców najlepsza)
- 50 g nasion chia
- 15 g żelatyny
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Maliny rozgnieść widelcem lub zblendować i zagotować z wodą. Zdjąć z ognia. Wsypać chia i żelatynę oraz resztę opcjonalnych składników i dokładnie wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do zgęstnienia (można wstawić do lodówki na 30 min po ostudzeniu), a następnie wyłożyć na przekrojony biszkopt i przykryć drugim blatem. Lekko docisnąć.
Galaretka cytrynowa:
- 15 g żelatyny
- 200 ml wrzątku
- 30 ml soku z cytryny (sok z połówki cytryny)
- skórka z 2 cytryn
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (2-3 łyżki maksymalnie wystarczą)
- dodatkowo do dekoracji: 150 g truskawek (5 sztuk przekrojonych na pół)
Wszystkie składniki połączyć razem w misce. Dokładnie mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Spróbować galaretki i ewentualnie dosłodzić. Ostudzić. Wstawić do lodówki (na około 30 min), aż galaretka powoli zacznie tężeć. Uwaga: tężeje szybko! Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone na połówki truskawki i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na około 2-3h. Przechowywać w lodówce kilka dni.
Nieskromnie dodam, że to jedno z moich najlepszych ciast w życiu :)
Proponuję zacząć od zrobienia masy malinowej, następnie wstawić do lodówki i upiec biszkopt, a na koniec zrobić galaretkę, która tężeje najszybciej. W czasie gdy galaretka będzie tężeć można przełożyć biszkopt masą malinową i ozdobić truskawkami, a na koniec zalać galaretką.
Makro (1 porcja z 10): około 148 kcal
B: 8,5
T: 10
W: 2,8 *
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Czy wyszedłby mi ten torcik z zielonym biszkoptem z innego przepisu, tam gdzie był młody jęczmień? Nie mam szpinaku :(
OdpowiedzUsuńTak, śmiało można sypnąć jęczmienia (i warto dać malutką łyżeczkę mąki mniej wtedy).
UsuńPozdrawiam serdecznie:)