TRYB JASNY/CIEMNY

Zielony torcik z galaretką i dżemem


Było zielone pesto i zielony makaron. Czas na puszysty, bardzo lekki, zielony torcik z dżemem malinowym i galaretką cytrynową :) PS: duży kawałek to tylko niecałe 150 kcal :) 
Przepis na 10 kawałów torcika:
Biszkopt (zmodyfikowany przepis na biszkopt z 3 składników z postu tutaj [klik], tortownica 25cm średnicy):

  • 5 jaj
  • 30 g rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego lub masła (użyłam oleju kokosowego)
  • 100 g mleka (np kokosowego)
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 40 g mąki kokosowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (wystarczą 2 łyżki do ubicia piany)
Ubić na sztywno białka ze słodzidłem i szczyptą soli. Zblendować szpinak, mleko, żółtka, olej, mąkę i proszek. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać jeszcze mleka. Połączyć delikatnie z ubitymi białkami i wyłożyć do foremki. Masa powinna być bardzo lekka i puszysta jak na zdjęciu poniżej.

Piec 25-30 min w 180 stopniach. Studzić w piekarniku, a następnie przekroić wzdłuż na 2 blaty.
  • 100 g malin
  • 200 ml wody (można też użyć 200g malin zamiast wody i zrobić masę z 100% malin lub użyć dowolnego mleka, wersja z samych owoców najlepsza)
  • 50 g nasion chia
  • 15 g żelatyny
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia 
Maliny rozgnieść widelcem lub zblendować i zagotować z wodą. Zdjąć z ognia. Wsypać chia i żelatynę oraz resztę opcjonalnych składników i dokładnie wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do zgęstnienia (można wstawić do lodówki na 30 min po ostudzeniu), a następnie wyłożyć na przekrojony biszkopt i przykryć drugim blatem. Lekko docisnąć.

Galaretka cytrynowa:
  • 15 g żelatyny
  • 200 ml wrzątku
  • 30 ml soku z cytryny (sok z połówki cytryny)
  • skórka z 2 cytryn
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (2-3 łyżki maksymalnie wystarczą)
  • dodatkowo do dekoracji: 150 g truskawek (5 sztuk przekrojonych na pół)
Wszystkie składniki połączyć razem w misce. Dokładnie mieszać, aż żelatyna się rozpuści.  Spróbować galaretki i ewentualnie dosłodzić. Ostudzić. Wstawić do lodówki (na około 30 min), aż galaretka powoli zacznie tężeć. Uwaga: tężeje szybko! Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone na połówki truskawki i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na około 2-3h. Przechowywać w lodówce kilka dni.
Nieskromnie dodam, że to jedno z moich najlepszych ciast w życiu :) 
Proponuję zacząć od zrobienia masy malinowej, następnie wstawić do lodówki i upiec biszkopt, a na koniec zrobić galaretkę, która tężeje najszybciej. W czasie gdy galaretka będzie tężeć można przełożyć biszkopt masą malinową i ozdobić truskawkami, a na koniec zalać galaretką.

Makro (1 porcja z 10): około 148 kcal
B: 8,5
T: 10
W: 2,8 *

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Czy wyszedłby mi ten torcik z zielonym biszkoptem z innego przepisu, tam gdzie był młody jęczmień? Nie mam szpinaku :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, śmiało można sypnąć jęczmienia (i warto dać malutką łyżeczkę mąki mniej wtedy).


      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva