TRYB JASNY/CIEMNY

Zielone pulpeciki z fasolką


Było danie wegetariańskie, a nawet wegańskie. Był też zielony torcik! Ale nie myślcie, że zapomniałam o mięsożercach. Czas na danie dla Was :)
Przepis na 20 pulpecików:
  • 500 g ulubionego mięsa mielonego
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 jajo
  • 300 g fasolki szparagowej (lub więcej)
  • 200 g cukinii (lub więcej)
  • 30 g smalcu lub innego tłuszczu
  • 50 g cebuli
  • opcjonalnie: 50 g śmietanki 36% lub mleczka kokosowego 
  • sól, pieprz, garść świeżej bazylii, garść pietruszki, łyżeczka wędzonej papryki, łyżeczka soli, odrobina pieprzu 
Z cukinii zrobić długie, cienkie paseczki a'la makaron lub zwykłe plasterki. Fasolkę umyć i ugotować al dente (około 8-10 min na wrzątku). Szpinak bardzo drobno posiekać razem z bazylią i pietruszką. Wyrobić razem z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami oraz drobno posiekaną cebulką.
Uformować 20 kuleczek. Podczas toczenia kulek dokładnie i mocno dociskać zieleninę do mięsa. Nie ma z tym problemu jeśli jest drobno posiekana. 
Na patelni rozgrzać smalec. Zarumienić z każdej strony kotleciki. Następnie dodać fasolkę i cukinię i dusić całość razem pod przykryciem około 10 min, aż fasolka będzie miękka. Sprawdzać widelcem. Na koniec wlać śmietankę lub mleczko lub pominąć ten etap i od razu nakładać na talerz.  


Makro (1 z 5 porcji bez dodatku śmietanki/mleczka): około 309 kcal
B: 22,6
T: 21,5
W: 5,7*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. P Y C H O T A!!! Dzisiaj raniutko robiłam i zabrałam sobie do pracy.. Mmmm...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :)

      Na zdrowie i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva