Zielone pulpeciki z fasolką
Było danie wegetariańskie, a nawet wegańskie. Był też zielony torcik! Ale nie myślcie, że zapomniałam o mięsożercach. Czas na danie dla Was :)
Przepis na 20 pulpecików:- 500 g ulubionego mięsa mielonego
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 jajo
- 300 g fasolki szparagowej (lub więcej)
- 200 g cukinii (lub więcej)
- 30 g smalcu lub innego tłuszczu
- 50 g cebuli
- opcjonalnie: 50 g śmietanki 36% lub mleczka kokosowego
- sól, pieprz, garść świeżej bazylii, garść pietruszki, łyżeczka wędzonej papryki, łyżeczka soli, odrobina pieprzu
Z cukinii zrobić długie, cienkie paseczki a'la makaron lub zwykłe plasterki. Fasolkę umyć i ugotować al dente (około 8-10 min na wrzątku). Szpinak bardzo drobno posiekać razem z bazylią i pietruszką. Wyrobić razem z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami oraz drobno posiekaną cebulką.
Uformować 20 kuleczek. Podczas toczenia kulek dokładnie i mocno dociskać zieleninę do mięsa. Nie ma z tym problemu jeśli jest drobno posiekana.
Na patelni rozgrzać smalec. Zarumienić z każdej strony kotleciki. Następnie dodać fasolkę i cukinię i dusić całość razem pod przykryciem około 10 min, aż fasolka będzie miękka. Sprawdzać widelcem. Na koniec wlać śmietankę lub mleczko lub pominąć ten etap i od razu nakładać na talerz.
Makro (1 z 5 porcji bez dodatku śmietanki/mleczka): około 309 kcal
B: 22,6
T: 21,5
W: 5,7*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
P Y C H O T A!!! Dzisiaj raniutko robiłam i zabrałam sobie do pracy.. Mmmm...
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńNa zdrowie i pozdrawiam serdecznie :)