Zielone pesto
Gotowi na zielony weekend na blogu? :) Przepis numer jeden to pyszne vege pesto do makaronu, do chlebka czy do warzyw.
- 100 g awokado
- 30 g świeżego szpinaku
- 30 g nasion sezamu, pasty tahini lub dowolnych orzechów
- 20 g dowolnego oleju (np z pestek dyni lub kokosowego)
- opcjonalnie: nasiona słonecznika do posypania, sól, pieprz, zioła
Wszystkie składniki (oprócz słonecznika) zmiksować na gładką masę. Udekorować nasionkami i ziołami. Podawać w ulubiony sposób np z chlebem upieczonym z przepisu na Grahamki tutaj [klik]. Przechowywać w lodówce (do 2 dni, inaczej awokado ciemnieje).
Na zdjęciu malutka porcja z chlebkiem :) Pesto będzie świetnym dodatkiem na grilla!
Makro (porcja z dodatkiem sezamu i oleju kokosowego): około 545 kcal
B: 9,8
T: 52,8
W: 9,6*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz