Shish kebab czyli mięsny lizak na patyku z serem
Znów grillujemy :) Czyli znów mam dla Was pyszny przepis. Tym razem mięsna wersja lizaka na patyku... czyli popularny kebab w postaci szaszłyka :)
- 500 g mięsa mielonego (np z łopatki i wołowiny lub czystej wołowiny)
- 1 jajo
- 100 g sera żółtego (opcjonalnie, można pominąć i zrobić bez sera)
- 10 g łusek babki jajowatej (ten składnik można pominąć, ale dzięki temu szaszłyk jest dużo bardziej stabilny)
- opcjonalnie: kawałek drobno posiekanej papryki
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, bazylia i wędzona papryka (po małej łyżeczce) oraz odrobina chili, garść drobno posiekanej pietruszki, suszona cebulka lub/i czosnek
- dodatkowo: patyczki do szaszłyków
Mięso dokładnie wyrobić z łuskami (lub bez dodatków), jajkiem i przyprawami. Ser pokroić na 5 kawałków i nadziać na patyczki lub pominąć ten etap i zrobić bez sera.
Dookoła wbitego w patyk sera uformować ruloniki z mięsa.
Ugrillować lub usmażyć na patelni grillowej na niewielkiej ilości smalcu.
Makro (1 shish kebab z mięsa z łopatki i wołowiny z dodatkiem łyżki łusek babki i sera): około 274 kcal
B: 25,5
T: 19
W: 0,3*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz