Kotlety schabowe w panierce
Nareszcie udało mi się uzyskać panierkę jak w prawdziwym schabowym! Nie wierzycie? Spróbujcie, bo ja nie mogę się od niej oderwać ❤️
Przepis na panierkę na 2 kotlety po około 150 g:
- 300 g karkówki lub schabu (obie wersje są pyszne)
- 1 jajo
- 15 g łusek babki jajowatej
- 20 g mąki kokosowej
- duża szczypta soli i pieprzu oraz majeranku czy innych ziół
- 100 g smalcu do smażenia (mięso w panierce wchłania około połowę i tyle wliczone do makroskładników)
Schab rozbić na średniej grubości kotlet (w przypadku karkówki dużo mocniej rozbić tłuczkiem mięso, by zmiękło i szybciej się upiekło). Kotlety można również moczyć kilka godzin w mleku lub od razu przejść do panierowania. Na 1 talerzu rozbić jajo i rozbełtać. Na 2 talerzu dokładnie wymieszać łuski, mąkę i przyprawy (lub bez dodatku ziół). Kotlety mocno przyprawić pieprzem i solą, a następnie obtoczyć w sypkich składnikach.
Poniżej kotlet z karkówki z dużą ilością pieprzu. Mój ulubiony! Bez obaw: panierka nie jest słodka mimo dodatku mąki kokosowej:)
Potem obtoczyć w jajku i ponownie w sypkich składnikach.
Drugi przepis na panierkę KFC znajdziecie tutaj [klik].
Makro (1 kotlet z karkówki): około 657 kcal
B: 30,9
T: 56,1
W: 1,8*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
jest tez dobra panierka do kotletow z ciecierzycy ,smakiem nie roznizsie niczym od bulki tartej
OdpowiedzUsuńStrączki na low carb nie są dobrym wyjściem;) Ale na pewno masz rację;)
UsuńPozdrawiam;)
P E T A R D A!
OdpowiedzUsuńFakt że starczyło mi na 1 dużego kotleta, oczywiście z karkówki :)
Pychota.
Na szczęście to tylko po łyżce, więc można zawsze dać więcej :) Musiałaś mieć Kasiu wielki kotlecik :)
UsuńPozdrawiam i cieszę się, że smakowało:)
Hmm w mnie luska z babki jest czarna. Nie widze takiej na zdjeciach u Ciebie?
OdpowiedzUsuńMyślę, że to raczej babka płesznik. Ona ma taki czarny kolor. Łuska babki jajowatej ma jasnobrązowy kolor jak panierka ze zdjęcia :)
UsuńPozdrawiam.
Super panierka! Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło:)
UsuńPozdrawiam!
Wow ❤ dziękuję Ci za ten przepis
OdpowiedzUsuńDo usług! :)
UsuńPozdrawiam!
:)
OdpowiedzUsuńOdkopuję - dzisiejszy DORSZ w tej panierce był PYSZNY :D dla mnie identyczna jak standardowa
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! Na zdrowie :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Pierwszy raz robiłem kotleta schabowego w żuciu, całość na tym przepisie i muszę powiedzieć że wyszło bardzo dobre. Bałem się że nie będzie smaczne bo nie mam specjalnego talentu kulinarnego a okazuje się, że przepis jest na tyle dobry że wychodzi smacznie i bez problemu. Wielki dzięki za podzielenie się tym przepisem.
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie i na zdrówko!
UsuńPozdrawiam serdecznie:)
Dzień dobry Sabino, mam pytanie odnośnie ogórka na foto - ma żółte plamy, u mnie taki jest kwaskowaty i sądziłam, że jest do wyrzucenia. Przeważnie używam do koktajli - jednak nie muszę wyrzucać? Dobry jest? Dzięki za wszystkie przepisy, nawet jeśli z jakiegoś nie korzystam, to chociaż podziwiam w wyobraźni za smak... Ponadto za cud-fotografie, agitują do ugotowania/usmażenia czy upieczenia czegoś, byle mieć składniki. Podziwiam Cię za trafianie w smak i w gust. Fajnie "włazić" na Twój blog. Same pożyteczne sprawy poruszasz, badasz i przedstawiasz.
OdpowiedzUsuńDzień dobry, był smaczny, nie był kwaśny :) Ale słabo się znam na ogórkach, myślę, że jest trochę przerośnięty, najlepiej zawsze przekroić i posmakować.
UsuńDziękuję bardzo za miłe słowa :))
Pozdrawiam serdecznie!:)