Gulasz z selerem naciowym i łopatką
Kto lubi seler naciowy ręka w górę! Odkryłam to warzywo jakiś czas temu i często robię krem z przepisu tutaj [klik]. A co myślicie o pysznej potrawce a'la gulasz z selerem? :)
- 500 g łopatki wieprzowej (lub karkówki)
- 500 g łodyg selera naciowego
- 200 g papryki czerwonej (1 duża)
- 50 g smalcu
- 50 g cebuli (1 mała)
- 2 szklanki wody
- sól, pieprz, kilka ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, kilka ziarenek kolendry, łyżeczka słodkiej i wędzonej papryki, szczypta chili, czosnek
Na smalcu w garnku zeszklić cebulkę pokrojoną w piórka lub kostkę. Wrzucić pokrojone w kostkę mięso i podsmażyć. Dodać ziela angielskie i liście laurowe. Zalać wodą i dusić około 1,5 h do miękkości (karkówkę krócej). Podlewać wodą jeśli wyparuje i co jakiś czas mieszać. Następnie wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę i łodygi selera naciowego. Dusić jeszcze 30 minut. Na koniec doprawić i podać na gorąco.
Makro (1 porcja z łopatką wieprzową): około 370 kcal
B: 17,4
T: 32,4
W: 3,1*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Seler naciowy sporadycznie używam, ale w połączeniu z gulaszem? hmm...spróbuję :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo dobry naprawdę ;)
UsuńWarto.
Pozdrawiam serdecznie;)