Domowe żelki owocowe
Czy mamy tutaj dzieci? :) Bo jestem gotowa na specjalne wyzwanie! Dziś na blogu domowe żelki owocowe. Będę z Wami szczera-nie ciągną się tak jak "kupne", ale mi bardzo smakowały, więc może i młodsze pokolenie polubi :)
Przepis z użyciem owoców (cała foremka):
- 50 g owoców (maliny, truskawki, jagody itp)
- 10 g żelatyny lub agaru (Uwaga: agar zastyga w temperaturze pokojowej!)
- 30 g gorącej wody
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
- opcjonalnie: wybrane aromaty naturalne np waniliowy
- opcjonalnie: liście mięty, skórka z cytryny, limonki itp
Owoce rozgnieść mocno widelcem lub zblendować. W wodzie rozpuścić dokładnie żelatynę. Połączyć z owocami i dodać opcjonalne składniki. Wylać do foremki na żelki. Wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Przepis z użyciem gotowej galaretki bez cukru:
- 1 paczka galaretki bez cukru
- gorąca woda (1/3 ilości z podanej na opakowaniu)
- 5 g żelatyny
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Rozpuścić galaretkę i żelatynę w 1/3 gorącej wody z ilości na opakowaniu. Ewentualnie dosłodzić. Wylać do foremki na żelki. Wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Makro (cała porcja z malinami): około 51 kcal
B: 9,3
T: 0,1
W: 2,5*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz