TRYB JASNY/CIEMNY

Domowe żelki owocowe

Czy mamy tutaj dzieci? :) Bo jestem gotowa na specjalne wyzwanie! Dziś na blogu domowe żelki owocowe. Będę z Wami szczera-nie ciągną się tak jak "kupne", ale mi bardzo smakowały, więc może i młodsze pokolenie polubi :)

Przepis z użyciem owoców (cała foremka):
  • 50 g owoców (maliny, truskawki, jagody itp)
  • 10 g żelatyny lub agaru (Uwaga: agar zastyga w temperaturze pokojowej!)
  • 30 g gorącej wody
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
  • opcjonalnie: wybrane aromaty naturalne np waniliowy
  • opcjonalnie: liście mięty, skórka z cytryny, limonki itp
Owoce rozgnieść mocno widelcem lub zblendować.  W wodzie rozpuścić dokładnie żelatynę. Połączyć z owocami i dodać opcjonalne składniki. Wylać do foremki na żelki. Wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Przepis z użyciem gotowej galaretki bez cukru:
  • 1 paczka galaretki bez cukru
  • gorąca woda (1/3 ilości z podanej na opakowaniu)
  • 5 g żelatyny
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Rozpuścić galaretkę i żelatynę w 1/3 gorącej wody z ilości na opakowaniu. Ewentualnie dosłodzić. Wylać do foremki na żelki. Wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).

Makro (cała porcja z malinami): około 51 kcal
B: 9,3
T: 0,1
W: 2,5*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva