Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
To jedna z najlepszych tart jakie upiekłam. Cudownie prezentuje się na talerzu. Na szczęście smakiem dorównuje wyglądowi. Pycha :)
Przepis na ciasto (porcja spodu z przepisu na tartę jajeczną tutaj [klik], można tez użyć ciasta ze smalcu z przepisu na tartaletki tutaj [klik])
- 40 g smalcu ze skwarkami
- 40 g babki jajowatej
- 10g mąki kokosowej
- 2 jaja
- dowolne przyprawy, sól
- odrobina wody
Wszystkie składniki wymieszać. Zagnieść ciasto, a następnie mokrymi rękoma wygnieść w foremce jak w poście na tartę jajeczną. Ciastem wyłożyć również brzegi foremki (na około 1,5-2 cm wysokości).
Wypełnienie:
- 200 g pierści z kurczaka (lub innego mięsa)
- 100 g świeżego szpinaku (lub mocno odciśniętego mrożonego)
- 3 jaja
- 100 ml śmietanki 36% lub mleczka/mleka kokosowego
- sól, pieprz, zioła, papryka słodka, chili
Zblendować jaja, śmietankę (lub mleko) ze szpinakiem. Przyprawić solą i pieprzem. Kurczaka pokroić w kostkę i obtoczyć w soli, pieprzu, ziołach i papryce.
Na spód wyłożyć kawałki kurczaka.
Na tartę wylać masę szpinakową. Można posypać serem.
Całość piec w 180 stopniach przez 40 min. P tym czasie wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i zostawić w nim na 10 min, żeby tarta się ładnie zestaliła.
Makro (1 kawałek z 8 z mlekiem kokosowym do nadzienia i kurczakiem): około 168 kcal
B: 10,9
T: 12,2
W: 0,9*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Dzień dobry ! co mogę dodać zamiast babki jajowatej i w jakiej proporcji ?serdecznie pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOtręby, czysty błonnik;) Ewentualnie zmielone nasiona, ale osobiście nie jestem zwolennikiem pieczenia nasion.
UsuńPozdrawiam;)
Zakochałam się w tym przepisie :) Zamiast kuraka dodałam rybę i trochę fety, cudowne, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńMiło mi!
UsuńPozdrawiam serdecznie;))