TRYB JASNY/CIEMNY

Pomidorowy gulasz z kapustą

Mam nadzieję, że lubicie dania jednogarnkowe, bo dziś na blogu właśnie taka propozycja :) Pomidorowy gulasz z białą kapustą i wieprzowiną. Pychaa :)


Przepis na 4 porcje:


  • 500 g białej kapusty
  • 500 g mięsa na gulasz (np szynka wieprzowa lub łopatka)
  • 50 g przecieru pomidorowego
  • 50 g cebuli
  • 50 g smalcu do smażenia
  • opcjonalnie: dowolna ilość pieczarek
  • 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i kolendry
  • szklanka wody
  • sól, pieprz, zioła, słodka papryka

Roztopić smalec na dużej patelni lub w garnku. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na rumiano razem z drobno pokrojoną cebulą. Dodać posiekaną kapustę i zioła oraz przyprawy. Dusić około godziny pod przykryciem razem z wodą (w razie potrzeby co jakiś czas dolewać odrobinę). Następnie dodać pieczarki oraz przecier. Dokładnie wymieszać i dusić jeszcze około 10 minut. 


Makro (1 porcja z szynki wieprzowej): około 391 kcal
B: 18,5
T: 32,9
W: 6,9*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.


Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Aż mam ochotę na Wielkanoc coś takiego przyszykować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też miałam, więc powstało;)

      Wesołych świąt!;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva