Pomidorowy gulasz z kapustą
Mam nadzieję, że lubicie dania jednogarnkowe, bo dziś na blogu właśnie taka propozycja :) Pomidorowy gulasz z białą kapustą i wieprzowiną. Pychaa :)
Przepis na 4 porcje:
Przepis na 4 porcje:
- 500 g białej kapusty
- 500 g mięsa na gulasz (np szynka wieprzowa lub łopatka)
- 50 g przecieru pomidorowego
- 50 g cebuli
- 50 g smalcu do smażenia
- opcjonalnie: dowolna ilość pieczarek
- 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i kolendry
- szklanka wody
- sól, pieprz, zioła, słodka papryka
Roztopić smalec na dużej patelni lub w garnku. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na rumiano razem z drobno pokrojoną cebulą. Dodać posiekaną kapustę i zioła oraz przyprawy. Dusić około godziny pod przykryciem razem z wodą (w razie potrzeby co jakiś czas dolewać odrobinę). Następnie dodać pieczarki oraz przecier. Dokładnie wymieszać i dusić jeszcze około 10 minut.
Makro (1 porcja z szynki wieprzowej): około 391 kcal
B: 18,5
T: 32,9
W: 6,9*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Aż mam ochotę na Wielkanoc coś takiego przyszykować :)
OdpowiedzUsuńJa też miałam, więc powstało;)
UsuńWesołych świąt!;)