Lasagne z naleśników bez mąki
To moja najpyszniejsza wersja lasagne w całym życiu. Zielone naleśniki zrobiły robotę :) Zdecydowanie musicie spróbować!
- porcja lekkich, zielonych naleśników z przepisu tutaj [klik] (użyłam naleśników ze szpinakiem)
- lub naleśniki z całych jaj z przepisu tutaj [klik]
Należy upiec 3 grube naleśniki z wybranego przepisu. Poniżej 3 naleśniki ze szpinakiem.
Farsz:
- 500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki i wołowe)
- 200 g pieczarek
- 100 g przecieru pomidorowego (wychodzi bardzo pomidorowy farsz, można dać mniej)
- 50 ml śmietanki 36% (lub dowolnego mleka)
- 20 g smalcu (lub oleju) do smażenia i wysmarowania naczynia
- 50 g sera żółtego
- 50 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka słodka, chili, zioła
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na smalcu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso i pokrojone pieczarki. Smażyć około 15 min, a następnie dodać śmietankę (lub mleko) i przecier. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez około 5 min.
Na lekko posmarowany smalcem spód naczynia wyłożyć pierwszy naleśnik. Na naleśnik wyłożyć połowę farszu mięsnego i przykryć drugim naleśnikiem. Na drugi naleśnik wyłożyć resztę farszu i przykryć ostatnim naleśnikiem. Całość posypać serem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piec około 30 min.
Lasagne jest stabilna i nie rozwala się. Można kroić kawałki lub przełożyć całą lasagne na duży talerz.
Lasagne jest stabilna i nie rozwala się. Można kroić kawałki lub przełożyć całą lasagne na duży talerz.
B: 35,2
T: 34,4
W: 3,8*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz