TRYB JASNY/CIEMNY

Kotlety jajeczne z boczkiem i serem

Dziś na blogu gratka dla fanów jaj i boczku, którym znudziła się jajecznica czy jaja sadzone :) Kotleciki jajeczne z dodatkiem wędzonego boczka i sera! Mniam :) 

Przepis na 10 sztuk kotlecików:
  • 6 jaj
  • 100 g boczku (np wędzonego)
  • 40 g smalcu do smażenia boczku i kotlecików
  • opcjonalnie: 30 g startego żółtego sera (ten składnik lepiej pominąć na adaptacji)
  • sól, pieprz, zioła, natka pietruszki
4 jaja ugotować na twardo lub półtwardo. Boczek podsmażyć na 10 g smalcu. Przełożyć całość do miski.
Do boczku dodać pokrojone w kosteczkę ugotowane jaja, wbić 2 całe jaja, doprawić solą, pieprzem i ziołami i dokładnie wymieszać masę. Opcjonalnie: dodać starty ser.
Wykładać po łyżce masy na patelnię i usmażyć na rumiano z 2 stron.
Makro (1 kotlet z serem i wędzonym boczkiem): około 128 kcal
B: 6,6
T: 11,2
W: 0,5*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Ooo fajna alternatywa dla jajecznicy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak;)

      Pozdrawiam serdecznie;)

      Usuń
    2. I już mogę świadomie przyznać że bardzo smaczna ;)

      Usuń
    3. Cieszę się bardzo. Na zdrowie i smacznego!;)

      Usuń
  2. Pycha! Lubię "nowe formy" jedzenia jajek :) Wyszły super

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva