Kotlety jajeczne z boczkiem i serem
Dziś na blogu gratka dla fanów jaj i boczku, którym znudziła się jajecznica czy jaja sadzone :) Kotleciki jajeczne z dodatkiem wędzonego boczka i sera! Mniam :)
- 6 jaj
- 100 g boczku (np wędzonego)
- 40 g smalcu do smażenia boczku i kotlecików
- opcjonalnie: 30 g startego żółtego sera (ten składnik lepiej pominąć na adaptacji)
- sól, pieprz, zioła, natka pietruszki
4 jaja ugotować na twardo lub półtwardo. Boczek podsmażyć na 10 g smalcu. Przełożyć całość do miski.
Do boczku dodać pokrojone w kosteczkę ugotowane jaja, wbić 2 całe jaja, doprawić solą, pieprzem i ziołami i dokładnie wymieszać masę. Opcjonalnie: dodać starty ser.
Wykładać po łyżce masy na patelnię i usmażyć na rumiano z 2 stron.
Makro (1 kotlet z serem i wędzonym boczkiem): około 128 kcal
B: 6,6
T: 11,2
W: 0,5*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Ooo fajna alternatywa dla jajecznicy!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak;)
UsuńPozdrawiam serdecznie;)
I już mogę świadomie przyznać że bardzo smaczna ;)
UsuńCieszę się bardzo. Na zdrowie i smacznego!;)
UsuńPycha! Lubię "nowe formy" jedzenia jajek :) Wyszły super
OdpowiedzUsuńMiło mi!
UsuńPozdrawiam serdecznie;)