Czekoladowa babka
Pamiętacie czekoladowe ciasto z cukinią z zeszłego roku z przepisu tutaj [klik]? Uwielbiam ulepszać swoje stare przepisy. W taki sposób powstała czekoladowa babka bez mąki! Uwierzcie mi, że jest cudownie mięciutka, przepyszna 💙 Kolejny pyszny przepis na święta :)
Przepis na foremkę na babkę (standardowa, silikonowa o średnicy 23,5cm) lub średniej wielkości tortownicę (przerobiony przepis na ciasto z cukinią [klik])*:
Tym samym mikserem zmiksować do połączenia składników: startą i mocno odciśniętą cukinię z żółtkami, rozpuszczonym olejem, wiórkami, kakao i resztą suchych dodatków.
Uwaga! Olej musi być dobrze ostudzony, cukinia mocno odciśnięta, a białka ubite na sztywno.
Przygotować polewę z przepisu. Oblać ciasto. Ciasto jest bardzo wilgotne, mięciutkie i puszyste :)
Makro (1 kawałek z 10 z polewą): około 123 kcal
Przepis na foremkę na babkę (standardowa, silikonowa o średnicy 23,5cm) lub średniej wielkości tortownicę (przerobiony przepis na ciasto z cukinią [klik])*:
- 200 g startej cukinii (160 g po odciśnięciu)
- 4 duże jaja
- 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego (smalcu lub masła)
- 20 g kakao
- 30 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (proponuję około 2-3 łyżki)
- opcjonalnie: cynamon, wanilia, kardamon itp (ciasto jest pyszne z dodatkiem wanilii)
Uwaga! Olej musi być dobrze ostudzony, cukinia mocno odciśnięta, a białka ubite na sztywno.
Odłożyć mikser i delikatnie wymieszać łyżką czekoladową masę z ubitymi białkami.
Przełożyć do natłuszczonej foremki. Piec 40-45 minut w 180 stopniach.
Wyłączyć piekarnik i ostudzić w nim ciasto bez otwierania drzwiczek piekarnika. Ciasto rośnie bardzo mocno. Studzenie w piekarniku sprawia, że zachowuje strukturę.
Polewa:Przygotować polewę z przepisu. Oblać ciasto. Ciasto jest bardzo wilgotne, mięciutkie i puszyste :)
Makro (1 kawałek z 10 z polewą): około 123 kcal
B: 4
T: 10,7
W: 1,5*
*Uwaga! Babkę najlepiej upiec w silikonowej foremce lub tortownicy z otwieranym rantem, gdyż z metalowej foremki na babkę może być problem wyciągnąć delikatne ciasto w całości. Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że z tym ciastem fajnie komponowała by się cynamonowa polewa:2 łyżki erytrolu, 2 łyżki wody, 2 łyżeczki cynamonu... Na taką babę, składniki trzeba by było pomnożyć razy cztery ;)
Polewa nie moja, zaczerpnięta z ktoregoś bloga- jak znajdę to podam link.
Strasznie dużo cynamonu. Nie drapie w gardło? Aż jestem ciekawa;) Wypróbuję kiedyś ;)
UsuńPozdrawiam i daj znać czy smakuje. Już kilka fotek pięknych babeczek dostałam ♥️
Droga Revo! Czy białko jajka mogę zastąpić np łupiną babki jajowatej? I w jakiej ilości?
OdpowiedzUsuńMyślę, że to nie jest dobry pomysł. Raz tak upieklam bułeczki i były...bardzo bardzo niedobre i płaskie. Można spróbować babki z bananami zamiast jaj, ale nie gwarantuje, że urośnie na puszysto.
UsuńPozdrawiam i powodzenia;)
Wygląda kusząco ;)
OdpowiedzUsuńI jest bardzo smaczna :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Czy wiorki kokosowe sa konieczne?
OdpowiedzUsuńWiórki pełnią tutaj rolę pochłaniacza nadmiaru płynnów, bo wciągają wilgość. Można spróbować bez, ale nie wiem czy babka ładnie urośnie, bo nie próbowałam takiej wersji.
UsuńPozdrawiam serdecznie i udanego eksperymentu :)