TRYB JASNY/CIEMNY

Cytrynowa babka z białek

Kolejne ciacho wielkanocne na blogu. Tym razem ulubione mojego rodzeństwa czyliiiii... babka z białek z dodatkiem cytryny i lukru :) Jest naprawdę pyszna, wbrew pozorom nie sucha, a wilgotna i lekka.
Przepis na foremkę do babki (standardowa, silikonowa o średnicy 23,5cm) lub małą keksówkę albo foremki na babeczki:
  • 4 białka jaj
  • 50 g mleka kokosowego lub innego 
  • 50 g mąki kokosowej
  • 50 g rozpuszczonego, ostudzonego oleju kokosowego lub masła
  • 5 g ziaren maku
  • 2-3 łyżki słodzidła (erytrol/ksylitol) do ubicia białek
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z 1 cytryny, łyżka soku z cytryny lub aromat cytrynowy (kilka kropel)
  • 10 g oleju kokosowego lub masła do nasmarowania foremki
Białka ubić na sztywno ze słodzidłem i szczyptą soli. Wlać mleko i ostudzony olej lub masło, wsypać mak, proszek, skórkę, sok z cytryny oraz mąkę i delikatnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej foremki. Masa powinna być stabilna, sztywna.
Piec 20 minut w 180 stopniach, a następnie 10-15 minut w 170 stopniach. Ostudzić w piekarniku. Babka nie powinna opadać. Jest równo wypieczona i łatwo odchodzi od foremki. Jeśli ciasto pieczone jest w foremkach na babeczki to należy skrócić czas pieczenia w wysokiej temperaturze. Upieczone ciasto przekroić na pół.
  • 2 żołtka
  • 25 g masła
  • 15 g soku z cytryny
  • skórka z połówki cytryny
  • opcjonalnie erytrol/ksylitol/stewia
Przygotować lemon curd jak w przepisie na ciasteczka. Można przygotować całą porcję z 4 żółtek lub połowę porcji z 2. Zagotować masło z sokiem i skórką. Dodać rozbełtane żółtka, jednocześnie dokładnie mieszać i podgrzewać, aż krem zgęstnieje, a następnie ewentualnie dosłodzić. Wymieszać. Posmarować gorącym lub ostudzonym kremem przekrojoną na pół babkę. A następnie nałożyć druga część ciasta na krem. Lekko docisnąć.
Przepis na lukier:
  • 2-3 łyżki zmielonego na proszek słodzidła np erytrolu, inuliny, ksylitolu lub stewii (UWAGA: najlepsza jest inulina i nie trzeba jej mielić!!!!)
  • 1 łyżka mleka lub wody
Dokładnie wymieszać słodzidło z wodą/mlekiem i polać babkę. W przypadku inuliny należy mieszać szybko, bo szybko wciąga wodę. W razie potrzeby można dolać więcej. Babka jest wilgotna, puszysta, bardzo lekka i cytrynowa. Przepyszna. Wersja z lukrem dla lubiących słodycz, bo inulina jest naprawdę słodka:) 
Dla osób lubiących mało słodkie wypieki (tak jak ja): proponuję zrezygnować z dodatkowego lukru i dodać tylko łyżkę słodzidła do ubicia białek. Babkę można również przełożyć kremem z mascarpone lub ubitego mleczka kokosowego (jego twardej części). Można też zostawić w całości i zjeść bez kremu lub polać gorzką czekoladą lub domową, czekoladową polewą z przepisu tutaj [klik].
Makro (1 kawałek z 10 z lemon curd na 2 żołtkach i mlekiem kokosowym oraz olejem kokosowym do ciasta): około 122 kcal
B: 3,2
T: 11,1
W: 1,3*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. przepyszne - upiekłam w formie babeczek, zrobiłam bez lemon crude , ale i tak rewelacyjne - dziękuję za przepis:-) a skusiłam się tylko dlatego, że zostały mi białka z gotowanych serniczków ( też rewelacyjne !) i nie chciałam ich wyrzucać:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło! Smaczneggooo :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva