Chrzanowa zupa wielkanocna
Nie jestem fanką żurku na święta, ale może spróbujecie mojej wersji światecznej zupy? Jest bardzo prosta i możliwa do zrobienia na... patelni w 15 minut. Serio :)
Przepis na 1 porcję ze zdjęcia:
- 150 g pieczarek
- 25 g masła
- 10 g startego chrzanu (można dać więcej)
- 25 g śmietanki 36÷ (lub mleczka kokosowego)
- 1 jajo ugotowane na twardo lub miękko
- 25 g wędzonego boczku (2 plasterki pokrojone w kostkę)
- majeranek, sól, pieprz, inne ulubione zioła
Pieczarki podsmażyć na miękko na maśle na patelni (około 10 minut). Dodać starty chrzan, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i innymi ziołami. Przełożyć do wysokiego naczynia, dolać śmietankę lub mleczko i zblendować na gładki krem. Podawać z jajkiem i boczkiem.
Makro (porcja z przepisu z jajem i boczkiem): około 509 kcal
B: 13,4
T: 48,5
W: 4,8*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Dziękuję za ten przepis. Zupa bardzo dobra. Mam jednak pytanie, czy nie trzeba do niej dolać wody czy też bulionu? Bez dodania płynu wychodzi bardzo gęsta.
OdpowiedzUsuńMożna dolać bulionu :) W zamierzeniu miał to być krem, ale każdy może sam decydować jaką gęstość uzyskać :)
UsuńPozdrawiam serdecznie!